Održana svečanost potpisivanja ugovora za dodjelu stipendija učenicima i studentima pomorskih zvanja

Photo PO_UG_NSL.jpg
Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Zdenko Antešić nazočio je svečanosti potpisivanja ugovora za dodjelu stipendija učenicima Pomorske škole Bakar i Srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj, te studentima Pomorskog fakulteta u Rijeci, a kojima je i dodijelio stipendije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ministarstvo putem dodjela stipendija promiče upis učenika u pomorske škole i studenata na pomorske fakultete, s ciljem daljnjeg razvoja hrvatskog brodarstva, a na današnjoj svečanosti zamjenik ministra Zdenko Antešić dodijelio je ukupno 23 stipendije, od čega 6 stipendija redovnim studentima pomorskog fakulteta u Rijeci, 4 stipendije učenicima Srednje škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja, te 13 stipendija učenicima Pomorske škole u Bakru.

Dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci gospodin Serđo Kos u uvodnoj je riječi pozdravio sve okupljene i istaknuo: „Iznimna mi je čast što je Pomorski fakultet u Rijeci domaćin svečanosti podjele stipendija učenicima i studentima pomorskih zvanja jer su upravo oni budućnost hrvatskog pomorstva koje ima dugogodišnju tradiciju, a hrvatski pomorci su svojim znanjem, trudom i radom daleko poznati u svijetu.“

U ime Primorsko-goranske županije okupljenima se obratila pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze, gospođa Nada Milošević riječju: „Ovo je jedan dirljiv trenutak jer upravo danas dodjeljujemo stipendije našim budućim pomorcima koji su svojim trudom i zalaganjem ostvarili izuzetne rezultate i ocjene u svom srednjoškolskom i studentskom obrazovanju.“ Također, pročelnica im je poželjela i mnogo sreće u njihovom budućem obrazovanju i radu.

Nakon pozdravne riječi Antešić je istaknuo: “Imajući u vidu povećanje popularizacije pomorskih zvanja, te zaustavljanje trenda pada upisa u pomorske škole i  na pomorske fakultete, Vlada RH je još 2006. godine pokrenula projekt stipendiranja redovitih studenata pomorskih fakulteta nautičkog i brodostrojarskog smjera, te učenika koji pohađaju srednjoškolsko obrazovanje nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko nautičkog smjera. Projektom stipendiranja redovitih studenata preddiplomskog sveučilišnog studija nautičkog i brodostrojarskog smjera kao i učenika koji pohađaju srednjoškolsko obrazovanje nautičkog i brodostrojarskog smjera, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture je u razdoblju 2006. – 2013. godine dodijelilo stipendije za oko 800 učenika i 260 studenata kojima je u tom razdoblju isplaćeno oko 27,3 mln kuna.“

Također, zamjenik ministra Antešić je naglasio kako su kriteriji kojima se Ministarstvo vodilo pri dodjeli stipendija učenicima i studentima pomorskog smjera ponajprije bili kriteriji kvalitete, koji će se uz socijalni kriterij zadržati i u budućem razdoblju.

U školskoj i akademskoj godini 2013./2014. dodijeljeno je ukupno 60 stipendija, od čega 48 primaju učenici srednjih pomorskih škola, a 12 stipendija primaju redovni studenti Pomorskih fakulteta.

Iznos pojedinačne stipendije iznosi mjesečno 800,00 kuna za učenike i 1.200,00 kuna za redovite studente,a trenutno iste prima oko 400 učenika i studenata koji se školuju za pomorska zanimanja.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uz Projekt stipendiranja učenika i studenata pomorskih zvanja provodi cijeli niz aktivnosti i mjera koje imaju za cilj jačanje položaja hrvatskog pomorca na zahtjevnom svjetskom tržištu, kao što su zadržavanje najviših standarda u obrazovanju, izobrazbi i certificiranju pomoraca, te primjena najviših standarda zaštite na radu, kao i standarda životnih i radnih uvjeta na brodu,te kontinuirano unaprjeđenje procesa zapošljavanja pomoraca.

Na današnjoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Pomorskog fakulteta u Rijeci, Pomorske škole Bakar, Srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj, te učenici i studenti navedenih obrazovnih ustanova i njihovi roditelji.
 
FOTOGALERIJA