Porast kružnih putovanja stranih brodova

Photo HOS potraga PU_11.jpg
Kružnih putovanja stranih brodova u hrvatskom je teritorijalnom moru u prvih šest mjeseci ove godine bilo 305 ili 5,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a tim je brodovima u Hrvatsku došlo 16,4 posto više putnika ili njih 443,6 tisuća, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Za 12,4 posto u prvih šest mjeseci ove godine povećan je i broj dana boravka tih stranih brodova u hrvatskom moru, na ukupno 625 dana.

Najviše kružnih putovanja, 68, u prvoj su polovici ove godine ostvarili brodovi pod zastavom Bahama, slijede brodovi sa zastavom Malte čijih je kružnih putovanja bilo 58, a 46 i 45 s brodovima pod zastavama Italije i Paname.

S Bermuda je bilo 20 takvih putovanja, 15 iz Francuske, iz Portugala 12, iz Belgije 10, dok je ispod deset putovanja bilo još ih Finske, Grčke, Japana, Luksemburga, Maršalovih Otoka, Nizozemske, Svetog Vincenta i Grenadina te iz Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Promatrano po mjesecima najviše kružnih putovanja stranih brodova bilo je u lipnju, 119, što je 4 posto ili 5 takvih putovanja manje nego u lipnju lani, dok ih je u svibnju bilo 112 ili 3 više nego u lanjskom svibnju. Ipak, znatno viši porasti, i veći od po 100 posto, ostvareni su u prva tri mjeseca ove godine.

Uobičajeno najviše stranih brodova na kružnim putovanjima svoj prvi ulazak u teritorijalno more Hrvatske evidentiralo je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, njih 72 posto, dok je to u Splitsko-dalmatinskoj županiji učinilo njih 17 posto.

(Hina)