Ozlijeđeni stranac helikopterom prevezen sa Hvara u Split, kod Tribunja i Brijuna spašeni od utapanja i brodoloma

Photo DANCE_19.09.2011.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je danas jednu akciju medicinskog transporta ozlijeđene osobe sa plovila na kopno te par spasilačkih akcija posada i plovila na moru šibenskog i brijunskog akvatorija.

Prva akcija započela je jutros, 11. kolovoza na splitskom području nadzora sigurnosti plovidbe kada je u 9.28 posredstvom djelatnika Županijskog dojavnog centra 112 Split zaprimljena dojava nepoznatoga sudionika u pomorskom prometu o teže ozlijeđenoj osobi na drugome plovilu naziva „Pearl 1“, na poziciji uvale Ždrilica, Pakleni otoci, slijedom čega je Središnjica u koordinaciji sa Županijskim dojavnim centrom 112 Split pokrenula akciju hitnoga medicinskog transporta pacijenta.

Dojavitelj nesreće je djelatnicima Središnjice priopćio da zbog vremenskih uvjeta na moru nije u mogućnosti pristati uz plovilo ozlijeđenoga kako bi ga prekrcao za daljnji transport, ali da je nedugo potom uz jedrilicu ozlijeđenoga pristao gumenjak sa zasad nepoznatom muškom osobom, koji je prekrcao ozlijeđenoga na gumenjak te ga prevezao u Hvar kamo je MRCC Rijeka u koordinaciji sa djelatnicima ŽC 112 Split već organizirala prihvat pacijenta od strane djelatnika Hitne medicinske pomoći.

S obzirom da su djelatnici HMP Hvar ustanovili tešku ozljedu noge, pacijent L.K. (rođen 1959. godine), državljanin Europske Unije, djelatnici MRCC Rijeka u suradnji sa djelatnicima ŽC 112 Split za pacijenta su u organizirali hitan helikopterski transport u splitsku bolnicu kamo je prevezen u 10.55 sati na daljnje liječenje, čime je ova akcija uspješno okončana.

Slijedeća dojava o nesreći u Središnjici je zaprimljena danas u 10.56 sati posredstvom Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka (NPCPP), a vezano uz nestanak kupača u akvatoriju Tribunja, slijedom čega je Središnjica u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Šibenik i Pomorskom policijom pokrenula potražnu akciju.

Prema prikupljenim podatcima tragalo se za R.K. (rođen 1977. godine), poljski državljanin koji je prema izjavama poznanika, sinoć, 10. kolovoza oko 20.30 sati otplivao sa plaže kod Tribunja u nepoznatome smjeru te se do trenutka dojave o nestanku nije vratio.

Dojava o pronalasku poljskoga kupača u Središnjici je zaprimljena u 12.10 sati od Pomorske policije Zadar čiji službenici su živog, no prilično iscrpljenoga Poljaka pronašli na obali otoka Logorun, nedaleko Tribunja te ga prevezli u Tribunj gdje su ga u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Koordinaciju posljednje spasilačke akcije djelatnici MRCC Rijeka započeli su danas u 12.05 sati kada su posredstvom Obalne radio postaje ORP Rijekaradio preuzeli poziv pogibelji od posade havariranog plovila u brijunskom akvatoriju, slijedom čega je sa Pomorskom policijom Pula pokrenuta spasilačka akcija prema dojavljenoj poziciji.

U komunikaciji sa posadom ustanovljeno je da plovilo naziva „Desiree“, duljine 13 metara talijanske zastave sa četiri člana posade talijanske nacionalnosti ima prodor mora u potpalublje na poziciji sjeverozapadno od otočja Brijuni, te su se u vrijeme dojave već pripremali za evakuaciju sa plovila, o čemu je MRCC Rijeka odmah obavijestila Pomorsku policiju Pula čije plovilo je u trenutku dojave bilo najbliže poziciji havarije.

Nedugo nakon početka spasilačke akcije, u 12.41 sati posada njemačke jedrilica naziva „Good Times“ obavjestila je MRCC Rijeka da se nalazi na poziciji pogibelji te da su prekrcali dva člana posade sa „Desiree“ dok su druga dva člana posade ostala na svome plovilu te su im djelatnici Središnjice naložili ostati na poziciji do dolaska plovila Pomorske policije.

Službenici Pomorske policije Pula na poziciju su doplovili u 13.38 sati te su ustanovili da nitko od četvero članova posade havariranog talijanskog plovila nije ozlijeđen te da su Talijani u međuvremenu uspjeli zaustaviti daljni prodor mora te ispumpati veću količinu mora iz potpalublja, stoga su djelatnici MRCC Rijeka na poziciju uputili plovilo specijalizirano za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru, koje je havarirano talijansko plovilo oteglilo u marinu Veruda, zajedno sa četveročlanom posadom.