Zadar: rasprava o racionalizaciji obalnog linijskog prometa

Photo nsl w rcl ZD  9_12.jpg
Predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture predvođeni zamjenikom ministra Zdenkom Antešićem danas su u Zadru predstavnicima lokalnih vlasti predstavili prijedlog izmjene Odluke o održavanju državnih linija u zadarskoj županiji.

Racionalizacija na pojedinim državnim linijama nužna je zbog nedostatka sredstava u državnom proračunu za subvencioniranje pomorskog prometa u idućoj godini, rekao je zamjenik Antešić, naglasivši kako navedeni prijedlozi nikako nisu konačna odluka, već će se odluke donijeti u dogovoru s lokalnim vlastima, uvažavajući pritom potrebe otočkog stanovništva.

Gradonačelnik Zvonimir Vrančić izrazio je razumijevanje za predložene mjere, izrazivši pritom nadu kako one neće imati negativan učinak na kvalitetu života otočana.

Ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet Ivo Baldasar najavio je donošenje novog Pravilnika o ostvarivanju olakšica za otočane, u čijem će efikasnijem funkcioniranju sustava značajan utjecaj imati i informatizacija čija se uspostava očekujemo iduće godine.

Zamjenik ministra izrazio je zadovoljstvo konstruktivnim prijedlozima i obrazloženjima predstavnika lokalne vlasti. Udaljeni otoci naša su briga i ne smijemo zanemariti potrebe otočana. U tom smjeru, istaknuo je, bit ćemo vođeni prilikom donošenja konačnih oduka.

Racionalizacija pojedinih državnih linija odnosi se na zimski red plovidbe, na smanjenje frekvencija putovanja u pojedinim linijama čime bi se ujedno uskladile i stvarne potrebe stanovništva.

Na zadarskom plovnom području u linijskom pomorskom prometu je petnaest otoka, a promet na tim državnim linijama održava pet brodara.