Na zadarskom području od sinoć trajala opsežna potraga za kajakašem

Photo nsl kajak LIBNM 18-9_14.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) sinoć, 17. rujna u 21:00 sat od Policijske postaje Biograd na moru zaprimila je dojavu o nestaloj osobi na moru.

Prema policijskim podatcima oko 21 sat gosti biogradskoga kampa prijavili su nestanak J.K. (rođen 1936. godine) češki državljanin, koji je jučer oko 16 sati crvenim plastičnim kajakom sa svjetlosnom led bljeskalicom na glavi krenuo ploviti iz Pašmana prema Biogradu. Policija je prenijela u Središnjicu podataka da je nestali posljednji puta viđen kako plovi u Pašmanskom kanalu oko otočića Sv. Katarina i Planac, te sa sobom nije imao nikakvo sredstvo komunikacije.

O nestanku češkoga kajakaša Središnjica je obavijestila Lučku kapetaniju Zadar, odnosno nadležnu Lučku ispostavu Biograd na moru, i postaju Pomorske policije Zadar, dok je putem obalnih radio postaja upućen poziv svim sudionicima u pomorskom prometu u području traganja o nestalome kajakašu.

Plovila zadarske Kapetanije, biogradske Ispostave i Pomorske policije sinoć su pretražila akvatorij južno i sjeverno od Biograda, kao i obalni rub otočića u Pašmanskom kanalu, Sv. Katarina, Planac, Babac i td..

Kako do 01.00 sati potragom na moru nije pronađen nestali kajakaš traganje je obustavljeno do svitanja, kada su službena plovila nastavila potragu na moru, dok je istovremeno Središnjica u dogovoru sa Obalnom stražom u potragu uključila i zrakoplov tipa „Pilatus“, koji je nešto prije 7 sati započeo prelete u području traganja.

Nešto iza 9 sati jutros iz lokalnoga biogradskog kapma nestali češki kajakaš osobno se telefonski javio živ i zdrav, o čemu je Središnjica obavijestila sve sudionike traganja te obustavila daljnji tijek ove akcije. Služebnici Policijske postaje Biograd n/m sa češkim kajakašem obaviti će obavjesni razgovor.