Prva izravna pomorska veza iz Dalekog istoka prema Rijeci

Photo nsl RI-PORT.jpg

Tvrtka Jadranska vrata d.d., koja upravlja radom kontejnerskog terminala na Brajdici u Rijeci, u srijedu je predstavila novog izvršnog direktora i člana uprave Alessandra Becca, a ujedno je predstavljena prva izravna pomorska veza iz Dalekog istoka prema Rijeci.

Becce, koji je bio izvršni direktor operative kontejnerskog terminala grupacije DP World u luci Jeddah u Saudijskoj Arabiji, izrazio je zadovoljstvo dolaskom u Rijeku te je istaknuo da će Jadranska vrata (AGCT - Adriatic Gate Container Terminal) ustrajati na pozitivnim promjenama razvoja kontejnerskog prometa i luke.

Ujedno je predstavljena prva izravna pomorska veza iz Dalekog istoka prema Rijeci u organizaciji alijance Ocean Three. Prvi brod u sklopu ove linije, koji se od sinoć nalazi na kontejnerskom terminalu, je kineski brod "Xin Qin Huang Dao".

Kako je kazao predstavnik francuskog brodara CMA CGM Jakov Karmelić, novi servis je rezultat suradnje tvrtki CMA CGM, CSCL (China Shipping Container Line) i UASC (United Arab Shipping Company), udruženih u alijancu Ocean Three.

U sklopu linije će 10 brodova, kapaciteta oko 5700 TEU održavati tjedni servis, povezujući kineske luke Shangai, Ningbo, Chiwan, korejski Busan i malezijski Port Kelang sa sjevernim Jadranom, uz Rijeku s Koprom, Trstom i Venecijom.

Novim servisom korisnici dobivaju svaku srijedu robu izravno iz Azije, ali i s drugih tržišta, s obzirom na to da brodovi tiču na dolasku i prekrcajnu luku na Malti te mogu svoju izvoznu robu poslati tjedno izravno na Daleki istok, naveo je Karmelić.

Predsjednik uprave Luke Rijeka Vedran Devčić kazao je da novi servis ima veliko značenje za riječku luku zbog izravne veze te ide u prilog najavama uprave Luke po kojima će ova godina biti poslovno vrlo značajna.

Istaknuo je da u protekla dva mjeseca Luka Rijeka ponovno ostvaruje dvoznamenkasti rast prometa te najavio za ovaj petak dolazak do sada najvećeg broda u Rijeku, dužine 367 metara.


(Hina)