Dvoje ozlijeđenih zbog požara na gumenjaku kod Rapca, na šibenskom području spašene dvije jedrilice

Photo SAR - kalafurija.jpg
Tijekom jučerašnjeg dana djelatnici lučkih kapetanija intervernirali su u više nesreća na moru, dok istovremeno traje i potraga za nestalima na splitskome plovnom području.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 19. kolovoza u 19.09 sati od Lučke kapetanije Pula zaprimila je dojavu posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Pula o požaru na plovilu u mjestu Rabac, o čemu je obaviještena nadležna Lučka ispostava Rabac, Javna vatrogasna postrojba Labin, Pomorska policija i Hitna medicinska pomoć Pula.

Djelatnici Ispostave Rabac dolaskom na poziciju nesreće utvrdili su kako je jučer u 18.45 sati tijekom boravka na vezu u mjesnoj luci izbio požar na gliseru tipa gumenjak, naziva „Joker“, dužine 7,5 metara pogonjen vanbrodskim motorom snage 183,4 kW, talijanske zastave, sa tri člana posade, otac P.P. (rođen 1960. godine) i dva sina R.S. (rođen 1986. godine) i J.S. (rođen 1997. godine), svi australski državljani.

Požar na gliseru izbio je kada su Australci pokušavali zamjeniti kaljužnu pumpu, te je vjerojatno uslijed iskrenja došlo do zapaljenja plinskih isparavanja u akumulatorskom spremištu i detonacije koja je jednog sina odbacila u more uz manju opeklinu noge, a drugome su lakše opečene noge, ruke i lice, dok njihov otac nije zadobio nikakve ozljede. Ozlijeđene mladiće preuzeli su djelatnci Hitne medicinske pomoći Labin koji su im utvrdili lakše tjelesne ozljede bez potrebe za hospitalizacijom.

Iako su vatrogasci JVP Labin ubrzo nakon izbijanja požara isti ugasili i osigurali morski okoliš od onečišćenja, gumenjak je gotovo u potpunosti izgorio. Djelatnici rabačke Ispostave zajedno sa službenicima Pomorske policije obavljaju daljnje očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće.

Na području Lučke kapetanije Split i dalje su u tijeku akcije traganja za dvojicom nestalih hrvatskih državljana, J.G. (rođen 1973. godine), koji je upravljao jet ski-em u večernjim satima 16. kolovoza kada se sudario sa taksi - gliserom te nestao, i od kada za njime Središnjica koordinira intenzivnu potragu na moru, iz zraka te uz pomoć ronioca. Splitska Kapetanija u koordinaciji sa ipostavama Trogir i Milna traga i za drugim nestalim, F.M. (rođen 1974. godine) koji je nestao 18. kolovoza sa plaže u mjestu Sveta Nedjelja na Hvaru, te je za njime također u tijeku intenzivna potraga plovilima Lučke Kapetanije Split, Ispostave Hvar i Pomorske policije. Oba područja traganja preletio je i pretražio iz zraka helikopter Ministarstva obrane RH iz Divulja, ali nažalost bez rezultata. Obje potrage su i dalje u tijeku.

Od ostalih aktivnosti tijekom jučerašnjega dana Središnica je koordinirala u dvije akcije spašavanja plovila od nasukavanja. Prvi poziv u pomoć zaprimljen je jučer u 12.10 sati posredstvom Obalne radio postaje Splitradio od posade jedrilice naziva „Mala“ u vlasništvu hrvatske charter tvrtke, na kojoj je plovilo pet članova posade, svi češki državljani, koji su javili da su ostali bez pogona na poziciji kod otoka Zlarina, te da ih vjetar nosi prema obali, stoga je u akciju spašavanja Središnjica angažirala plovilo Lučke kapetanije Šibenik, čiji djelatnici su jedrilicu sa češkom posadom ubrzo pronašli neozlijeđene i uzeli ih u tegalj do zlarinske marine.

Drugi poziv u pomoć Središnjica je zaprimila jučer u 13.10 sati od posade motorne jahte naziva „New Dream“, talijanske zastave, dužine 12,5 metara sa sedam članova posade, svi Talijani, koji su ostali bez pogona na poziciji u sredini Šibenskoga kanala, na plovnom putu, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Šibenik.

Zbog straha od nasukavanja talijanska posada prekrcala se na brodski tender na kojemu su se održali do dolaska djelatnika šibenske Kapetanije, koji su talijansku jahtu uzeli u tegalj do obližnje marine.