Pacijent sa teškom ozljedom hitno prevezen iz Sali u Zadar, Austrijanka stabilno nakon transporta u zadarsku bolnicu

Photo nsl CLF-LISALI 1-6_16.JPG
Mještanin Sali zbog teže tjelesne ozljede hitno  je medicinski transportiran jutros u zadarsku bolnicu, dok je jučer popodne u Pakoštanima organiziran medicinski prihvat austrijske državljanke koja se ozlijedila tijekom plovidbe kod Vrgade.

U Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jutros, 5. svibnja u 07.30 sati zaprimljen je telefonski zahtjev mjesne liječnice za hitan medicinski transoprt pacijenta u teškom stanju iz Sali u Zadar, o čemu je Središnjica odmah obavijestila Lučku kapetaniju Zadar, odnosno nadležnu Lučku ispostavu Sali čiji su djelatnici u Salima preuzeli pacijenta, S.L. (rođen 1948. godine), hrvatski državljanin.

Pacijent je u pratnji dežurne liječnice i medicinske sestre službenim plovilom saljske Ispostave prevezen u Zadar kamo su pristali jutros u 09.00 sati te su pacijenta, za kojega se sumnjalo na teški prijelom bedrene kosti, u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici tima Hitne medicinske pomoći Zadar.

Tijekom jučerašnjega dana, 4. svibnja, također na zadarskome području nadzora sigurnosti plovidbe u 14.00 sati u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv pogibelji posade jedrilice naziva „Santa Anastasia“, sa koje je dojavljeno o težoj ozljedi ženske članice posade, o čemu je Središnjica odmah obavijestila Lučku kapetaniju Zadar, odnosno nadležnu Lučku ispostavu Biograd na moru.

U vrijeme dojave jedrilica je plovila sjeveroistočno od otoka Vrgade te je iz Središnjice posadi naređeno da se upute u Pakoštane kao najbližu luku gdje su nedugo potom, u 14.35 sati pristali te je pacijentica, S.W. (rođena 1960. godine), austrijska državljanka preuzeta u daljnje medicinsko postupanje od djelatnika tima Hitne medicinske pomoći Zadar.

Pacijentica je na jedrilici plovila sa još 11 članova posade, svi strani državljani, koji su u izvještaju djelatnicima Lučke ispostave Biograd na moru izjavili da je Austrijanka ozljedu glave navodno zadobila prilikom pada na palubi jedrilice. Posada i plovilo koje je u vlasništvu austrijske charter tvrtke, zadržani su u pakoškoj luci do okončanja očevida.