Dubrovnik: potpisan Sporazum o suradnji na prevenciji onečišćenja mora

Photo Dubrovnik_Croatia_82.jpg
Predstavnici Hrvatskog hidrografskog instituta i Instituta za more i priobalje dubrovačkog Sveučilišta danas su s predstavnicima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Instituta za biologiju mora iz Kotora potpisali sporazum o suradnji na sprječavanju onečišćenja mora.

Riječ je o Sporazumu o suradnji na europskom IPA projektu Jaspper, koji ima za cilj pridonijeti smanjenju prekograničnog onečišćenja i očuvanja morskog eko sustava u dubrovačkom i crnogorskom akvatoriju.

Cilj je projektai i ojačati dugoročnu prekograničnu suradnju na zajedničkom gospodarenju otpadnim vodama i sprječavanju onečišćenja mora.

Ukupna vrijednost projekta je 598,3 tisuća eura. Hrvatski hidrografski institut i Sveučilište u Dubrovniku odnosno Institut za istraživanje mora i priobalja dobivaju bespovratan iznos od 251,3 tisuće eura, a Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Institut za biologiju mora iz Kotora dobivaju bespovratni iznos od 254,5 tisuća eura.

Ravnatelj Instituta za more i priobalje dubrovačkog Sveučilišta Valter Kožul kazao je kako ovaj institut godinama radi na različitim međunarodnim projektima, pa su tako i ranije surađivali s kolegama iz kotorskog Instituta.

"Ovim projektom kontrolirat ćemo kvalitetu morskog akvatorija na južnom dijelu Jadrana i naš tim će pokušati stalno nadzirati situaciju na ovom dijelu akvatorija, a rezultati koje ćemo ostvariti moći će se koristiti ubuduće za još bolju zaštitu našeg akvatorija", istaknuo je Kožul.

Predviđeno trajanje projekta je 24 mjeseca, a lokacije na kojima će se odvijati projektne aktivnosti su Dubrovačko-neretvanska županija i crnogorsko primorje, odnosno Konavle, Herceg Novi, Kotor i Tivat.

Među očekivanim rezultatima projekta je i uspostavljanje modela za nadziranje i otkrivanje prekograničnih parametara onečišćenja, te uspostavljanje suradnje i povećanje kapaciteta za zajednički nadzor i upravljanje otpadnim vodama između relevantnih institucija s obje strane granice.


(Hina)