Ministar podijelio stipendije šibenskim i zadarskim pomorcima

Photo nsl w SHDoncic ZD-stp 11-12_12.jpg
Ministar Siniša Hajdaš Dončić uručio je danas u Šibeniku dvije stipendije učenicima Prometno-tehničke i Tehničke škole, a potom u Zadru i 13 stipendija učenicima Pomorske škole Zadar, te 8 stipendija studentima Pomorskog odjela zadarskog Sveučilišta.

Riječ je o učenicima i studentima koji su na Natječaju za školsku i akademsku 2012/13. godinu ostvarili pravo na stipendije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, koje studente preddiplomskog sveučilišnog studija nautičkog i brodostrojarskog smjera, te učenike nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera stipendira od 2006. godine.

"Znanje je naša velika prednost s kojom možemo konkurirati na tržištu rada, a projektom stipendiranja kojeg Ministarstvo provodi od 2006. godine želimo olakšati školovanje mladih naraštaja za ovo teško ali časno zanimanje." - istaknuo je Ministar. Izrazio je ponos što su upravo hrvatski pomorci i do sada bili prepoznati u cijelom svijetu te časno predstavljaju Hrvatsku, zemlju duge pomorske tradicije.

Dodao je kako je upravo ovim projektom zaustavljen trend pada upisa u pomorske škole i fakultete, a učenicima i studentima donekle olakšano školovanje te osigurana bolja perspektiva za buduća radna mjesta.

Jedno od ciljeva projekta nakon kojega je zabilježen pojačan interes za pomorska zvanja je i unapređenje pomorstva i brodarstva, što je i jedan od prioriteta ovog ministarstva-zaključio je ministar Hajdaš Dončić, poželjevši svim učenicima i studentima uspješan završetak školovanja.

U ovom trenutku stipendije prima oko 400 učenika i studenata pomoraca, a na natječaju za dodjelu stipendija za akademsku 2012./13. godinu pravo na stipendije ostvarilo je 66 učenika i 35 studenata.

Stipendije u Šibeniku ostvario je jedan učenik iz Prometno-tehničke te jedan iz Tehničke škole, a svečanosti su prisustvovali ravnatelji Zdravko Peran i Josip Belamarić. Domaćini svečanosti na  Sveučilištu u Zadru bili su pročelnik Toni Bielić i ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković.

Imena studenata i učenika koji su u ovoj akademskoj i školskoj godini ostvarili pravo na stipendije objavljena je na web-stranici Ministarstva.