Hvarska tradicija na poštanskoj marki

Photo nsl marka -  Faros.jpg
Hvar je otok brojnih tradicija; neke sežu u daleku prošlost, a neke su nešto novijeg datuma. Jednoj takvoj – Faros maratonu – Hrvatska pošta posvetila je prigodnu poštansku marku, koja će biti puštena u optjecaj 5. studenog.

Priča o samom početku maratona pomalo je neočekivana. Tijekom jedne predstave posvećene moru, Domagojade, u izvedbi družine Histrioni, jednom gledatelju predstave, Vicku Šoljanu, sinula je ideja o organizaciji plivačkog maratona u Starogradskom zaljevu s obzirom na idealnu konfiguraciju zaljeva, kako bi animirali domaću mladež i zabavili turiste. Pokusni mini maraton, održan 27. srpnja 1975. godine, doživio je velik uspjeh te je 19. rujna sljedeće godine priređeno prvo Otvoreno prvenstvo Jugoslavije u daljinskom plivanju na 16 km dugoj stazi od gradske luke do rta Kabal i natrag.

Danas znan kao Međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju, Faros maraton je u četiri desetljeća neprekidnog održavanja izrastao iz maloga provincijskog natjecanja u svjetsku instituciju daljinskog plivanja. Tako danas ponosno uživa status najprestižnijega svjetskog maratona, što je potvrdila i Kuća slavnih (International Marathon Swimming Hall of Fame) iz Fort Lauderdalea na Floridi. U nju je Faros maraton svečano primljen 22. rujna 2012. godine kao prvi i jedini svjetski maraton u povijesti te institucije i jedina međunarodna sportska priredba iz Hrvatske koja je postala članom svjetske Kuće slavnih u bilo kojem sportu.

Na dosadašnjim maratonima sudjelovala su ukupno 1122 plivača iz 42 države sa svih pet kontinenata, a zbog zasluga za izvanrednu organizaciju Stari Grad je 2. i 3. rujna 1989. godine bio domaćin prvoga službenog natjecanja u ovom sportu u svijetu – 1. europskog prvenstva.

Prigodna poštanska marka ima nominalnu vrijednost 7,60 kn, a njezin autor je Dejan Roksandić, dizajner iz Zagreba. Naklada marke iznosi 100 000 primjeraka, a tiskana je u arku od 9 maraka s jednim privjeskom. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a žig prvog dana bit će u uporabi 5. i 6. studenog u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13, priopćeno je iz Hrvatske pošte d.d..