Manje kruzera, više putnika

Photo DU-KRUZERI.jpg
U hrvatskom je Jadranu u razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine ostvareno 518 kružnih putovanja stranih brodova, na kojima je bilo 746.534 putnika koji su u Hrvatskoj boravili ukupno 948 dana, objavio je Državni zavod za statistiku.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj putovanja stranih kruzera u prvih osam mjeseci ove godine manji je za 1,5 posto, dok je broj putnika koji su na taj način ušli u Hrvatsku veći za 2,8 posto. Ukupan broj dana boravka tih putnika u istom razdoblju manji je za 12,9 posto.

U strukturi kružnih putovanja kruzera najviše stranih brodova na kružnim putovanjima svoj prvi ulazak u teritorijalno more Hrvatske evidentiralo je u Dubrovačko-neretvanskoj (71,8 posto) i potom u Splitsko-dalmatinskoj županiji (18,5 posto).

Ostalih 9,7 posto stranih brodova na kružnim putovanjima svoj prvi ulazak u teritorijalno more Republike Hrvatske evidentiralo je u ostale četiri županije - Šibensko-kninskoj (3,9 posto), Istarskoj (2,5 posto), Primorsko-goranskoj (2,3 posto) te Zadarskoj (1 posto).


(Hina)