Druga konferencija o intermodalnom prijevozu

Photo nsl w pom-konf intermod 9_12.jpg
Druga po redu regionalna konferencija pod nazivom „Intermodalni prijevoz i razvojni projekti“ održana je jučer u HGK u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Klastera intermodalnog prijevoza i Fakulteta prometnih znanosti.

O intermodalnom prijevozu kao vidu prijevoza tek se odnedavno raspravlja u regiji iako je već dvadesetak godina u središtu svih europskih prometnih i razvojnih strategija. Bez obzira na zastarjelu infrastrukturu, Hrvatska bi mogla i trebala puno više učiniti po pitanju povezivanja različitih vidova prijevoza: morskog, željezničkog, unutarnje plovidbe i cestovnog.

Kako bi se promovirao, razvio i unaprijedio intermodalni prijevoz, potrebno je više se fokusirati na sufinanciranje iz EU fondova, zaključeno je na konferenciji.

Skup je osim predstavnika ministarstva okupio renomirane domaće i strane stručnjake koji su predstavili aktualnosti u pristupu i organizaciji svih vidova prijevoza s naglaskom na intermodalnost. Kao posebnost ove konferencije, dan je pregled svih financijskih EU programa koji mogu doprinijeti razvoju svih dijelova prometnog sustava, kako infrastrukture, tako i sufinanciranja pokretanja novih servisa.

U sklopu konferencije održano je međunarodno znanstveno savjetovanje „Luke i plovni putovi – POWA 2012“ s izlaganjem i poster sekcijom brojnih znanstvenih radova iz područja prijevoza. Više o savjetovanju na: http://www.fpz.unizg.hr/powa.



PREZENTACIJE:

Renata Kadrić, Centar za razvoj unutarnje plovidbe - “Informatizacija kao čimbenik povećanja intermodalnosti i konkurentnosti unutarnje plovidbe u Hrvatskoj”

Dr. Dejan Komatina, tajnik Savske komisije - "Obnova i razvoj plovidbe na rijeci Savi"

Dražen Žgaljić, Intermodal Transport Cluster - "Marco Polo II i TEN-T program"

Ksenija Slivar, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije - "IPA Programi prekogranične suradnje (2007-2013)"

Kristina Cappucci, HGK, neformalna kontakt osoba za CIP Eko-inovacije - "CIP Eko-inovacije Pretvaranje ekoloških izazova u poslovne prilike"

Gerhard Schilk, via donau – Österreichische Wasserstraßen-Gesellschaft mbH - "ICT in multimodal transport and logistics (Best practices)"

Christian Grotemeier, BSL Transportation Consultanta GmbH & Co. KG - "Aproaches to optimise productivity and costs of freight railway companies"