Za austrijske državljane ozlijeđene u naletu glisera na Šolti organiziran hitan helikopterski prijevoz u Split

Photo necujam.jpg
Pomorska nesreća sa teškim tjelesnim ozljedama sudionika dogodila se jučer na Šolti tijekom organizirane rekreativne plovidbe nedaleko mjesne plaže u Nečujmu.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) posredstvom Županijskoga dojavnog centra 112 Split zaprimila je jučer, 29. lipnja u 14.30 sati dojavu o pomorskoj nesreći u kojoj su ozlijeđene četiri osobe, od čega tri teže, stoga je Središnjica u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Split organizirala hitan medicinski transport ozlijeđenih osoba helikopterom u Split.

Dolaskom na poziciju pomorske nesreće u mjesto Nečujam djelatnici splitske Kapetanije obavili su očevid kojim je utvrđeno da je do nesreće došlo tijekom rekreativne plovidbe nekolicine mlađih austrijskih turista na plovnom objektu tipa „banana“. Temeljem izjava očevidaca gumeni gliser koji je teglio „bananu“ prilikom polaska naglo je skrenuo i prešao preko prednjega dijela „banane“, pri čemu su ozljede zadobile četiri osobe, M.W. (rođena 1995. godine), S.W (rođena 1995. godine), S.S. (rođen 1996. godine) i S.S (rođena 1995. godine), svi austrijski državljani, od kojih je prvo troje zadobilo teže tjelesne ozljede te je za njih organiziran hitan medicinski transport helikopterom u KBC Split, dok je posljednje navedena ozlijeđena Austrijanka medicinski zbrinuta na otoku Šolti.

Uvidom u dokumentaciju organizatora rekreativne plovidbe utvrđeno je da je gliser u vlasništvu hrvatskog obrtnika S.T. koji posjeduje sve potrebne i valjane isprave za obavljanje ove djelatnosti, jedanko kao i voditelj glisera A.L. (rođen 1993. godine), hrvatski državljanin.

Središnjica je o nesreći obavijestila i Pomorsku policiju Split čiji službenici zajedno sa djelatnicima Lučke kapetanije Split obavljaju očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.