Pronađeno tijelo nestalog slovenskog ronioca u moru kod Dugog otoka

Photo nsl LK calafuria 1_16.jpg

Opsežna potraga za nestalim slovenskim roniocem okončana je danas pronalaskom njegova tijela u akvatoriju Dugog otoka, nedaleko Božave.

Nacionanalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je opsežnu potražnu akciju za roniocem, T.M. (rođen 1974. godine), slovenski državljanin koji je jučer, 28. srpnja u 11.00 sati brodskim tenderom tipa gumenjak, otplovio u podvodni ribolov na poziciju ronjenja kod rta Lopat, na oko jednu nautičku milju od uvale Sakarun, gdje je prvotno usidrio obteljsku jedrilicu. Nakon što se nije vratio u dogovoreno vrijeme, odnosno do 20.00 sati istoga dana, njegova supruga je u 22.10 sati prijavila njegov nestanak, slijedom čega je MRCC Rijeka pokrenula potražnu akciju u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar, dok su raspoloživi pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja stavljeni u pripravnost. Putem obalnih radio postaja Središnjica je objavila obavijest o nestalom roniocu, za kojim se trajalo gotovo bez prekida tijekom cijele noći, a u potražnu akciju uključili su se poznanici i građani privatnim plovilima.

Poligon pretraživanja uspstavljen je u akavatoriju Dugog otoka od utvrđene pozicije zarona nedaleko koje je na samome početku akcije pronađen gumenjak nestalog ronioca privezan na obalu rta Lopat i u kojemu je uočen odložen dio ronilačke opreme, uključujući i ronilačku plutaču.

Nakon cjelonoćne potrage koja je gotovo bez prekida nastavljena tijekom današnjeg prijpodneva, u 12.45 sati djelatnici Lučke kapetanije Zadar dojavili su u Središnjicu o pronalasku beživotnoga tijela slovenskog ronioca na dubini od 6 metara nedaleko uvale Sakarun, o čemu je obaviještena Pomorska policija Zadar radi preuzimanja tijela stradalog u daljnje istražno postupanje.

Djelatnici zadarske Kapetanije očevidom su utvrdili da je stradali Slovenski državjanin bio rekreativan, ali iskusan ronilac, a posjedovanje potrebnih uvjerenja za obavljanje ronjenja utvrditi će se u okviru očevida o uzrocima ove ronilačke nesreće.