Poljski ronioc jučer nestao kod rta Sv. Marina, potraga danas obustavljena zbog lošega vremena

Photo rt-Sv-Marina.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jučer u 16.30 sati obavijest iz autokampa Sv. Marina o nestanku jednoga gosta tijekom ronjenja nedaleko kampa, te je pokrenuta akcija traganja i spašavanja u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Pula, nadležnom Lučkom ispostavom Raša i lokalnim ronilačkim centrima, a u eter je puštena obavijest o potrazi za nestalim roniocem.

O događaju je obaviještena i Pomorska policija u Puli čiji su ronioci uključeni u akciju traganja za nestalim Poljakom.

Dolaskom na poziciju nestanka utvrđeno je kako je nestao A.B.W. (rođen 1966.), poljski državljanin koji je ronio na poziciji Rt. Sv. Marina, a u postupak ronjenja krenuo je samostalno opremljen bocom kisika zapremine 7 litara, u crno – plavom ronilačkom odijelu i sa pojasom za brzo izranjanje.

Kako je na navedenoj poziciji ronio sam, njegovi prijatelji, također poljski državljani, čekali su da se pojavi na površini što se nije dogodilo u predviđenome vremenu, da bi njegov nestanak na recepciji autokampa prijavili tek u 16.30 sati, kada je i pokrenuta ova akcija traganja. Za sada nema informacija zašto su Poljaci čekali nekoliko sati prije nego li su prijavili nestanak prijatelja, a što se očekuje utvrditi istražnim radnjama djelatnika nadležne Ispostave i Pomorske policije Pula.

Utvrđeno je kako nestali Poljak nije bio prijavljen niti u jednom ronilačkom centru u Marini, no svi ronilački centri su se po primitku obavijesti o potrazi za nestalim dragovoljno uključili u potragu.

Rano jutros nastavljena je potraga za nestalim, dva policijska ronioca zajedno sa roniocima dva ronilačka centra obavili su više zarona tijekom nekoliko sati prijepodneva, ali nažalost bez uspjeha.

Na poziciji traganja na mjestu zarona podmorsko tlo strmo pada u dubinu do 50 metara, a prisutne su i jake morske struje koje su uz jaki sjevero – istočni vjetar dodatno otežavali uvjete današnje potrage za nestalim, stoga je akcija traganja nakon drugoga dana obustavljena dok vremenske prilike ne budu povoljnije.