U Velebitskom kanalu dvije akcije traganja i spašavanja po olujnom nevremenu

Photo 1 LK SENJ SnM2013 3-8_13.jpg
Zbog jučerašnjeg jakog nevremena praćenoga vjetrom i kišom Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je dvije TiS akcije.

Prva dojava zaprimljena je putem Županijskoga dojavnog centra 112 Gospić jučer, 12. lipnja u 19.45 sati, kada je prema Središnjici upućen poziv pogibelji za čovjeka u manjem plovilu u Velebitskom kanalu, koji pod olujnim udarima bure nije mogao upravljati plovilom, te ga je nevrijeme nosilo prema obali otoka Paga, stoga je Središnjica pokrenula akciju traganja i spašavanja u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Senj, čiji su djelatnici isplovili u potragu za P.D. (rođen 1945. godine), hrvatski državljanin iz Lukova Šugarja, koji je plovio vlastitom brodicom dužine 4 metra. U pripravnnost za djelovanje Središnjica je pozvala i gorske spasioce HGSS-a iz Zadra.

Dok je trajala prva potraga na moru MRCC Rijeka zaprimila je slijedeću dojavu pogibelji preko ŽC 112 Zadar od strane četveročlane obitelji sa dvoje maloljetne djece koji su se uspjeli popeti na hrid Šestakovci, nakon što su doživjeli brodolom također u Velebitskom kanalu tijekom plovidbe manjom brodicom iz Paškog zaljeva prema Rudelić Dragi, gdje ih je iznenadila jaka bura, te su uspjeli doploviti do hridi sa koje su uputili poziv i čekli pomoć.

Središnjica je procijenila kako je četveročlana obitelj sa dvoje manje djece u vrlo opasnoj i pogibeljnoj situaciji stoga su djelatnike kapetanije Senj preusmjerili u hitnu akciju spašavanja četvero brodolomaca, dok je u traganje za građaninom iz Lukova Šugarja upućena brodica Lučke Kapetanije Zadar.

Djelatnici LK Senj uočili su četveročlanu obitelj na hridi u 22.39 sati, svi su njemački državljani, roditelji otac A.B. (rođen 1978. godine), majka N.B. (rođena 1977. godine) i dvoje djece od osam i sedam godina, te su ih uz velike napore uspijeli ukrcati na brod sa hridi od koje su se pod iznimno otežanim manevarskim uvjetima uspjeli udaljiti i otploviti prema Rudelić Dragi, gdje je spašena njemačka obitelj odsjela, nakon čega su se djelatnici LK Senj odmah uključili u daljnju pomorsku potragu za šezdesetdegetogodišnjim brodolomcem.

MRCC Rijeka u 22.44 sati zaprimila je informaciju putem ŽC 112 Gospić da se P.D. iz Lukova Šugarja samostalno uspio izvući na pašku obalu i doći do obližnje obiteljske kuće odakle je telefonski javio supruzi da se spasio i da je u redu nakon iznimno teške i pogibeljne situacije. U telefonskom razgovoru sa djelatnicima Središnjice utvrđeno je da se hrvatski brodolomac našao u iznimno pogibeljnoj situaciji nakon što mu se pokvario motor te ga je bura nosila prema sredini Velebitskoga kanala, gdje je ostao bez jednog vesla, ali je sa preostalim veslom uspio manevrirati i približiti se obali otoka Paga, gdje su mu brodicu olujni naleti bure silovito odbacili i razbili o stjenovitu pašku obalu uvale Santiš, a on se srećom uspio plivajući izvući na plažu vrlo iscrpljen ali na sreću živ i zdrav.

Nakon potvrde da je P.D. živ i zdrav kao i da je njemačka obitelj bez povreda spašena, MRCC Rijeka povlači posade brodica Kapetanija Senj i Zadar iz potrage te okončava akciju traganja i spašavanja.