Dva trajekta sudarili se u luci Gaženica, nema ozlijeđenih

Photo nsl LK-grb.JPG

Lučka kapetanija Zadar izvjestila je o manjoj pomorskoj nezgodi uslijed sudara dva Jadrolinijina trajekta, jučer u luci Gaženica.

Službenici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su jučer, 22. travnja u 19.32 sati dojavu zapovjednika jednog od sudarenih trajekata odmah nakon pomorske nezgode koja se dogodila na poziciju trajektnih pristaništa u Luci Gaženica.

Očevidom je utvrđeno da je prilikom isplovljavanja motornog trajekta naziva „Sis“ sa trajektnog pristaništa broj 6, uslijed poteškoća u radu manevarskog postrojenja lijevom stranom krmene rampe udario u desnu krmenu stranu motornog trajekta naziva „Juraj Dalmatinac“, koji je u tom trenutku bio vezan na trajektnom pristaništu broj 5.

Posada trajekta „Sis“ u trenutku otkazivanja manevarskih mehanizama te nemogućnosti dodatne korekcije i neizbježnog udara u drugi trajekt, poduzela je sve potrebne radnje u cilju zaštite putnika i posade na oba trajekta netom prije neizbježnog sudara gašenjem pogonskih strojeva, radi usporavanja plovidbe te izdavanjem upozorenja putnicima i posadama oba trajekta.

U sudaru nitko od putnika niti članova posade nije ozlijeđen i nije nastupilo onečišćenje mora.

Brodu „Juraj Dalmatinac“ očevidom je ustanovljeno oštećenje vanjske oplate u vidu razderotine od oko 60 cm na desnom krmenom dijelu, na visini 10 metara iznad razine mora, dok brod „Sis“ nije pretrpio konstrukcijska oštećenja, a njegovi putnici koje je trebao prevesti na redovnoj liniji 431 Gaženica – Preko, zbog kvara upravljačkog mehanizma prevezeni su trajektom „Vladimir Nazor“.

Trajekt Sis do uklanjanja kvara na upravljačkom mehanizmu ostaje na vezu u Luci Gaženica, dok će trajekt „Juraj Dalmatinac“ danas otploviti u remontno brodogradilište radi saniranja oštećenja, stoga je Lučka kapetanija Zadar brodu izdala svjedodžbu za jedno nekomercijalno putovanje do luke popravka.

Očevidne radnje u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar o uzrocima ove pomorske nezgode u tijeku su, a redoviti Izviještaj o ovom događaju biti će objavljen na službenim web – stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, po okončanju službenih postupanja.