Jučer kod Rovinja po olujnom nevremenu spašen nizozemski brodolomac

Photo rovinj.JPG
Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) u četvrtak, 24. srpnja u 15:35 sati zaprimila je dojavu od Lučke kapetanije Pula o prevrnuću jedrilice nedaleko od Rovinja, o čemu je obaviještena postaja Pomorske policije Pula čiji su službenici isplovili u akciju traganja i spašavanja.

Djelatnici Kapetanije i Policije službenim plovilima ubrzo su stigli na dojavljenu pozciju kod ulaza u rovinjsku luku, zapadno od otoka Figarole, gdje su ustanovili kako je uslijed olujnoga nevremena došlo do prevrnuća privatne jedrilice dužine 5,9 metara, nizozemske zastave sa jednim članom posade koji je ujedno i vlasnik plovila, H.E.F. (rođen 1996. godine), nizozemski državljanin.

Brodolomac je prilikom prevrtanja male jedrilice zadobio lakše tjelesne ozljede, te je prekrcan i prevezen na obalu gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Kako zbog jakih udara vjetra čija je brzina tijekom akcije spašavanja dosezala 100 kilometara na sat, a valovi 5 metara visine, djelatnici Kapetanije nisu uspjeli uzeti jedrilicu u tegalj nego ju je vjetar odbacio na obližnje stijene gdje je ostala nasukana do danas, a Središnjica je putem Obalne radio postaje Rijekaradio izdala upozorenje svim plovilima u tome području zbog opasnosti od nasukane jedrilice.

Danas nakon smirivanja nevremena organizirano je komercijalno odsukavanje jedrilice i tegalj na vez u rovinjsku ACI marinu u 15.20 sati, čime je ova akcija uspješno okončana.

Na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora niti morskoga okoliša.