Zbog opasnosti od požara evakuirana američka jahta kod Pule

Photo SAR_14.jpg
Djelatnici puske Kapetanije obavili su evakuaciju šest putnika sa motorne jahte jučer popodne, nakon dojave o požaru u brodskoj strojarnici.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jučer, 13. srpnja u 16.45 sati posredstvom Obalne radio postaje ORP Rijekaradio poziv pogibelji sa motorne jahte nedaleko Pule zbog opasnosti od izbijanja požara, slijedom čega je Središnjica pokrenula akciju spašavanja u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Pula i Javnom vatrogasnom postrojbom Pula.

Budući da posada motorne jahte nije uspjela samostalno osigurati prostor brodske strojarnice od mogućeg izbijanja požara zatražili su evakuaciju putnika, stoga su djelatnici pulske Kapetanije odmah po dojavi isplovili prema poziciji havarirane jahte, kamo je MRCC Rijeka uputila i pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Pula sa vatrogasnim plovilom.

Dolaskom na poziciju u uvalu Stoja djelatnici pulske Kapetanije evakuirali su šestero putnika na službeno plovilo, dok su vatrogasci ubrzo po dolasku osigurali brodsku strojarnicu od izbijanja požara, nakon čega je plovilo pripremljeno za tegalj u pulsku gradsku marinu kamo je dotegljeno u ranim večernjim satima.

Očevidom o uzrocima ove pomorske nesreće djelatnici Lučke kapetanije Pula utvrdili su da je američka motorna jahta naziva „Surfside“ dužine 23,96 metara, američke zastave sa tri člana posade, talijanski državljani i šest putnika, od toga dvoje norveških i četvero švedskih državljana, pretrpjela havariju pogonskoga stroja dok je plovila uvalom Stoja, nedaleko Pule. U nesreći srećom nitko nije ozlijeđen, a na poziciji havarije nije uočeno onečišćenje mora.

Djelatnici pulske Kapetanije nastavili su sa očevidom na havariranoj jahti koja se trenutno nalazi na vezu u marini Veruda.