Dva potonuća i jedan incident u zadarskom akvatoriju, nema ozlijeđenih

Photo nsl ANGELILQUE-RtSKALA 27-7_15.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je tijekom vikenda u tri akcije u zadarskom akvatoriju.

Prva dojava u Središnjicu zaprimljena je u subotu, 25. srpnja u 19.47 od djelatnika Lučke ispostave Preko o potonuću plovila tijekom boravka na vezu u mjesnoj marini.

Očevidom na poziciji potonuća djelatnici prečke Ispostave utvrdili su da je tijekom boravka na vezu u Marini Preko potonula brodica naziva „Crianco“ luke upisa Preko bez posade, u vlasništvu fizičke osobe iz Hrvatske. Valsniku potonule brodice djelatnici Lučke ispostave Preko izdali su nalog za komercijalni izron i tegalj. Na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora.

Dojavu o slijedećoj pomorskoj nesreći na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe djelatnici MRCC Rijeka zaprimili su sinoć, 26. srpnja u 20.00 sati kada je očevidac sa vlastite jedrilice uputio poziv pogibelji za dvočlanu posadu brodice koja je u vrijeme poziva tonula nedaleko rta Skala, u sjevernome dijelu zadarskog arhipelaga, slijedom čega je Središnjica u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar pokrenula akciju spašavanja.

Do dolaska djelatnika zadarske Kapetanije na dojavljenu poziciju 1,5 nautičku milju južno od Rta Skala, havarirana brodica naziva „Angelique“, nizozemske zastave potonula je do razine pramca te osim osobnih stvari i brodske opreme koja je plutala površinom na poziciji potonuća nije uočeno značajnije onečišćenje mora.

Dvočlana posada potonule brodice, oba nizozemski državljani, prethodno su neozlijeđeni prekrcani na spasilačku jedrilicu te im je naloženo pristati u Luku Zadar.

Djelatnici zadarske Kapetanije za sada su temeljem iskaza dvoje nizozemskih brodolomaca utvrdili da je tijekom plovidbe nedaleko navedne pozicije navodno došlo do prodora mora u potpalublje brodice zbog čega su Nizozemci zatražili pomoć prijatelja sa spomenute spasilačke jedrilice, na koju su se kasnije prekrcali i sa koje je prvotno upućen poziv pogibelji prema Središnjici.

Točan uzrok havarije i potonuća nizozemske brodice koja je u vlasništvu treće osobe, također nizozemskoga državljanina, utvrditi će se očevidom koji provode djelatnici zadarske Kapetanije. Voditelju potonule brodice, J. K. (rođen 1970. godine) izdan je nalog za komercijalno izranjanje i tegalj plovila, što je isti izvršio tijekom današnjega dana.

Po okončanju očevida Lučka kapetanija Zadar razmotriti će da li temeljem istražnoga nalaza i u skladu sa Pomorskim Zakonikom postoje elementi za sankcioniranje voditelja i vlasnika nizozemske brodice.

Posljednju dojavu o nezgodi u zadarskom akvatoriju u MRCC Rijeka dojavili su jutros, 27. srpnja djelatnici Lučke kapetanije Zadar vezano uz incident kod Maloga Ždrelca.

Na poziciji nezgode djelatnici zadarske Kapetanije utvrdili su da je ribarski brod naziva „Marlin“, u vlasništvu pravne osobe iz Hrvatske, sa osam članova posade tijekom plovidbe kanalom Mali Ždrelac iz smjera juga u 07.05 sati udario u svjetleću plutajuću pomorsku oznaku te je ista potonula, dok je na brodskome trupu nastala manja matrijalna šteta u vidu oguljotina boje i manjega udubljenja brodske oplate iznad razine mora. Brod je u plovnome stanju i nema ozlijeđenih članova posade.

Djelatnici Lučke kapetanije Zadar na poziciji nezgode utvrdili su da nema onečišćenja mora niti morskog okoliša, te su tijekom trajanja očevida osigurali siguran i nesmetan nastavak plovidbe kanalom Mali Ždrelac.