Dva strana ronioca smrtno stradali u pulskom i šibenskom akvatoriju

Photo SAR - kalafurija.jpg

Tijekom današnjega dana dogodila su se dva stradavanja ronilaca na različitim pozicijama. U oba slučaja ronioci su, nažalost, preminuli.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o prvome događaju obaviještena je od djelatnika Lučke kapetanije Pula koji su danas, 29. svibnja u 16.30 sati zaprimili dojavu od Pomorske policije Pula o smrtnome stradavanju ronioca K.J.S. (rođen 1957. godine), britanski državljanin.

Slijedom zaprimljene dojave djelatnici pulske Kapetanije proveli su očevid o uzrocima stradavanja ronioca te su utvrdili da je nesretni Britanac danas oko podneva ronio 2 nautičke milje sjeveroistočno od Ližnjana, na poziciji olupine „Rossarol“, u okviru organizirane ronilačke ture, kada je, prema svjedočenju očevidaca, u 12.37 sati naglo izronio, najvjerojatnije zbog zdravstvenih poteškoća, nakon čega je plovilom domaće tvrtke koja je organizirala ronjenje prevezen u Pulu, gdje je prihvaćen od strane djelatnika Hitne medicinske pomoći u daljnje medicisnko postupanje, no u 15.40 sati iz pulske bolnice dojavljeno je kako je britanski ronilac nažalost preminuo.

Daljnja očevidna postupanja u ovome slučaju djelatnici Lučke kapetanije Pula provoditi će usporedo sa policijskom istragom.


Također danas u 13.13 sati MRCC Rijeka zaprimila je dojavu Lučke ispostave Rogoznica o utapljanju ronioca na poziciji hrid Mulo, nedaleko Rogoznice, slijedom čega je nadležna rogoznička Ispostava u koordinaciji sa Središnjicom pokrenula hitan medicinski transport ronioca. Dojavu o stradavanju ronioca prema nadležnoj rogozničkoj ispostavi uputio je voditelj ronilačke skupine kada je uočio da se U. D. (rođen 1960. godine), njemački državljanin utapa.

Nedugo po zaprimljenoj dojavi Njemac je ukrcan na službeno plovilo Ispostave i hitno prevezen u Rogoznicu, gdje su ga u 13.49 sati preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, no nakon nekoliko pokušaja reanimacije stradali ronilac, nažalost, proglašen je mrtvim.

Liječničkim pregledom utvrđeno je da je Njeamac najvjerojatnije pretrpio srčani udar prilikom zarona, dok djelatnici nadležne Lučke ispostave Rogoznica u okviru očevida o uzrocima ove ronilačke nesreće provode očevid nad domaćom ronilačkim klubom koji organizirao ovu ronilačku turu u kojo je smrtno stradao njemački ronilac.