Britanska državljanka hitno transportirana sa putničkoga broda u pulsku bolnicu

Photo LK RI brod 7_12.jpg
Na pulskom području nadzora sigurnosti pomorske plovidbe sinoć je poduzeta akcija medicinske evakuacije britanske putnice sa putničkoga broda tijekom plovidbe u području ZERP-a.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je sinoć, 5. rujna u 22.40 sati poziv sa putničkoga broda naziva „Norwegian Jade“ za organiziranje hitnoga medicinskog transporta putnice u kritičnome zdravstvenom stanju. U trenutku dojave putnički brod nalazio se na poziciji 23 nautičke milje zapadno od Pule, slijedom čega je Središnjica u koordinaciji sa Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS Rijeka) pokrenula akciju hitnoga medicinskog transporta, dok je Pomorska policija odmah po dojavi na službeno plovilo ukrcala tim zdravstvenih djelatnika sa kojima su isplovili ususret putničkome brodu. Iz VTS Rijeka zapovjedniku broda naloženo je promjeniti kurs plovidbe za Pulu.

Putnički brod na pilotsku postaju ispred pulske luke doplovio je sinoć u 23.35 sati gdje je pacijentica prekrcana na službeno plovilo Pomorske policije odakle su nastavili do obale kamo su pristali noćas u 00.30 sati kada su pacijenticu u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula.

Prema prikupljenim podatcima zahtjev za hitan medicinski transport zapovjednik navedenoga broda uputio je nakon što je putnica C.Y.M. (rođena 1960. godine), državljanka Velike Britanije, vjerojatno pretrpjela moždani udar tijekom boravka u brodskome bazenu u kojemu se potom nagutala vode i trenutno ostala bez svijesti. Britanka je noćas, po pristanku u Pulu, hospitalizirana u pulskoj bolnici odakle tijekom dana nije bilo dojava o njezinome zdravstvenom stanju.