Poljski ministar morskog gospodarstva i unutarnjih plovnih putova boravio je u službenom posjetu Hrvatskoj

Photo //Obilazak-JadranskaVrataLukaRijekaRsz.jpg

Ministar morskog gospodarstva i unutarnjih plovnih putova Republike Poljske Marek Gróbarczyk boravio je u Hrvatskoj 8. i 9. svibnja, gdje mu je domaćin bio ministar mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem.

U uzvratni posjet Hrvatskoj ministar Gróbarczyk došao je nakon sastanka koji se početkom ove godine održao u Varšavi, a na kojem su hrvatski i poljski ministar razgovarali o suradnji pomorskih škola i luka te jačem povezivanju dviju prijateljskih država, kao i cijele regije u okviru inicijative "Tri mora".

Prvog dana službenog boravka u Hrvatskoj, 8. svibnja, ministar Gróbarczyk boravio je u Rijeci gdje se Rijeci, gdje je u pratnji hrvatske delegacije na čelu s pomoćnikom ministra Anđelkom Petrinićem posjetio Pomorski fakultet. S aktivnostima ove visokoškolske ustanove upoznao ih je dekan Pomorskog fakulteta Alen Jugović, koji ih je proveo izložbom  o Vojno - pomorskoj akademiji te upoznao s radom strojarskih simulatora i navigacijskog simulatora.

 Nakon posjeta Pomorskom fakultetu, za članove poljskog izaslanstva organizirana je plovidba školskim brodom „Kraljica mora“ na području Lučke uprave Rijeka, a na kojoj su pored ministra Butkovića sudjelovali i povjerenica EK za promet Violeta Bulc, zamjenica generalnog direktora Glavne uprave za mobilnost i transport Maja Bakran Marcich, voditelj Predstavništva Europske komisije u RH Branko Baričević te državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac i pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić.

Drugog dana službenog posjeta, 9. svibnja, ministri Gróbarczyk i Butković održali su sastanak s predstavnicima Lučke uprave Rijeka i predstavnicima tvrtki koncesionara Luke Rijeka d.d., OT Logistics, JANAF d.d., Jadranska vrata d.d., Uljanik d.d. i brodogradilišta Viktor Lenac.

Na sastanku je istaknuta jasna potpora Poljske jačanju Luke Rijeke i koridora Baltik - Jadran - Crno more, a na što je tijekom svojeg izlaganja ukazao i ministar Butković. "Jačanje riječke luke i koridora Baltik - Jadran - Crno more zajednički je interes dviju prijateljskih država te smo u tom smislu dobili snažnu potporu poljske Vlade. Pritom posebno ističem podršku Poljske u vezi s aktualnom raspravom o izmjenama TNT koridora, kao i o uvrštenju još nekih hrvatskih luka u mrežu europskih koridora“., istaknuo je na sastanku ministar Butković.

 „Jačanje koridora sjever-jug jedan je od prioriteta Poljske. Rijeku smatramo prirodnim partnerom i radit ćemo na razvijanju suradnje.“, rekao je poljski ministar  Gróbarczyk te izrazio zadovoljstvo s investicijskim aktivnostima poljske tvrtke OT Logistics, suvlasnika Luke Rijeka d.d..

S njim se složio i ministar Butković koji je istaknuo da je suradnja s OT Logisticsom uistinu dobra, no da će se o svim daljnjim koracima vezanim uz promjene vlasničkih udjela u Luci Rijeka razgovarati na razini Vlade.

Ministar Butković iskoristio je priliku te poljskog kolegu upoznao i s nizom infrastrukturnih projekata koji se financiraju ili planiraju financirati iz europskih fondova, od Pelješkog mosta do infrastrukturnih zahvata u Luci Rijeka.

„Riječka luka ima iznimno velik potencijal, no svjesni smo da je utakmica još uvijek na strani konkurentskih sjevernojadranskih luka“, dodao je ministar Butković osvrnuvši se na odnos Luke Rijeke i Luke Koper u Sloveniji.

 Sastanak u Rijeci poljski i hrvatski ministar iskoristili su i za razgovor o socijalnoj reformi za pomorce koja se u Hrvatskoj počela primjenjivati 2008. godine s ciljem stvaranja jednakih uvjeta za sve pomorce i njihovo ravnopravno natjecanje na tržištu.

Obilazak Rijeke ministri su završili posjetom prostorijama Službe nadzora i upravljanja pomorskim prometom (VTMIS).

Tijekom dvodnevnog boravka u Hrvatskoj, poljski ministar susreo se i s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić, gdje je istaknuta dobra bilateralna suradnja dviju zemalja na području gospodarstva, a dogovorena je i buduća suradnja na području ribarstva, području u kojem Hrvatska ima veliko iskustvo i znanje.

 Uz ministra morskog gospodarstva i unutarnjih plovnih putova Republike Poljske Mareka Gróbarczyka, u Hrvatskoj su boravili Paweł Krężel, zamjenik voditelja Odjela za morsko gospodarstvo i Edward Święcicki, stručnjak u Odjelu za međunarodnu suradnju te  Aleksandra Szachewicz, savjetnica u Veleposlanstvu Republike Poljske.