Sanirano onečišćenje mora u rovinjskoj ACI marini, istražne radnje u tijeku

Photo nsl ACI-RO ONEC 16-5_15.JPG
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 15. svibnja u 18.50 sati zaprimila je obavijest djelatnika ACI Marine Rovinj o onečišćenju mora u gradskoj marini u koju su već pozvali pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Rovinj, dok je Središnjica o događaju obavijestila Lučku kapetaniju Pula, odnosno nadležnu Lučku ispostavu Rovinj.

Do dolaska djelatnika rovinjske Ispostave i pulske Kapetanije na dojavljenu poziciju vatrogasci su disperzantima u najvećem dijelu već uklonili onečišćenje mora te su plutajućim branama osigurali prostor oko motorne jahte iz koje je utvrđeno istjecanje strojnoga maziva najvjerojatnije iz prostora brodske  strojarnice.

Onečišćenje mora u rovinjskoj marini u potpunosti je uklonjeno do 20.00 sati, dok su djelatnici rovinjske Ispostave i pulske Kapetanije nastavili sa očevidom na poziciji onečišćenja.

Prema prikupljenim podatcima utvrđeno je da motorna jahta naziva „My Blade“, dužine 13 metara, koju pogoni brodski 'dizel' pogonski stroj snage 336 kW, i koja plovi pod zastavom Austrije, pripada U.H., austrijskom državljaninu koji u vrijeme trajanja ove akcije nije boravio na jahti, na kojoj nije bilo niti drugih članova posade. Austrijska jahta inače se nalazi na godišnjem vezu u rovinjskoj ACI marini.

Djelatnici Lučke kapetanije Pula danas su nastavili sa očevidom o uzrocima onečišćenja.