Dvoje poginulih pri padu sportskog zrakoplova u Pomerski zaljev

Photo Pomer.jpg
Dva člana posade sportskoga zrakoplova poginula su danas poslijepodne pri padu zrakoplova u more kod otočića Pomerski, blizu ACI marine Pomer.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) danas u 15.15 sati primila je dojavu o padu u more maloga sportskog zrakoplova hrvatske zastave, na poziciji 100 metara od ACI marine Pomer, u blizini otočića Pomerski, te je odmah pokrenuta akcija traganja i spašavanja preko Lučke kapetanije Pula i Pomorske policije, a o događaju je obaviještena Obalna straža.

Plovilo Sea Help desetak minuta nakon dojave o nesreći prvo je pristiglo na poziciju pada sportskoga zrakoplova te su dojavili kako se olupina nalazi na dubini od oko 8 metara, no zbog nedostatka adekvatne opreme nisu uspjeli doprijeti do olupine zrakoplova u pokušaju izvlačenja stradalih, stoga su angažirani pripadnici specijalne ronilačke postrojbe Pomorske policije koji su obavili podmorski izvid na poziciji pada.

Policijski ronioci u 16.45 sati dovršili su podmorski izvid, pronašli su i izvukli dva člana posade potopljenoga zrakoplova S.P. (rođen 1977.) iz Zagreba i G.D. (rođen 1979.) također iz Zagreba, obojica hrvatski državljani koji su na žalost smrtno stradali u ovoj nesreći.

Na poziciji pada uočeni su otrgnuti dijelovi zrakoplova i manje onečišćenje mora koje se sanira antidisperzantom.

Djelatnici Lučke kapetanije Pula, Pomorske policije Pula i Agencije za istraživanje nesreća na poziciji pada zrakoplova obavljaju očevid, te će se naknadno pristupiti akciji izvlačenja potopljene olupine zrakoplova radi daljnjega vještačenja o uzrocima nesreće.