Potpisana tri Ugovora o sufinanciranju projekata županijskih lučkih uprava Splitsko - Dalmatinske i Šibensko - kninske županije

Photo 1 nsl minSHD-TIS 4_15.JPG
Ministar Siniša Hajdaš Dončić danas je u Trogiru, na lokaciji buduće trajektne luke, ravnatelju Lučke uprave Splitsko - dalmatinske županije Domagoju Maroeviću uručio Ugovor o sufinanciranju projekta „Izgradnja trajektne luke Trogir - Soline“, dok je Ugovore o sufinanciranju projekata „Rekonstrukcija i uređenje obalnog pojasa luke Tisno“ i „Izgradnja komunalnog dijela luke otvorene za javni promet Vrnaža“  potpisao sa ravnateljem Lučke uprave Šibensko - kninske županije Željkom Dulibićem, a u sjedištu Općine Tisno.

Prigodom uručivanja Ugovora o sufinanciranju projekta „Izgradnja trajektne luke Trogir - Soline“, projekta ukupne procijenjene vrijednosti veće od 19 milijuna kuna, ministar Hajdaš Dončić u svom obraćanju prisutnima je istaknuo: „Ministarstvo je od 2012. godine  projekte Lučke uprave Splitsko - dalmatinske županije sufinanciralo s ukupno 12,5 milijuna kuna.

Do sada  je uloženo u tri projekta, a ovo je četvrti. Projekt izgradnje trajektne luke Trogir - Soline Ministarstvo će sufinancirati s tri milijuna kuna. Također, želio bih istaknuti kako je Hrvatska uspjela ispregovarati više od 600 milijuna kuna iz EU fondova za pomorski dio u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Taj iznos se pretežito odnosi na luke na otocima i kopnu, ali za to treba provesti posebnu metodologiju jer tu krajnji korisnik nije Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture niti država, nego su krajnji korisnici županijske lučke uprave, a negdje državne lučke uprave koje mogu do 85 posto sufinancirati svoje investicije".

Ravnatelj Lučke uprave Splitsko - dalmatinske županije Domagoj Maroević najavio je kako će  radovi na izgradnji trajektne luke početi će u lipnju, a trebali bi trajati osam mjeseci. Također, istaknuo je kako će se ovim trajektnim pristaništem riješiti problem povezanosti Trogira, posebice sa okolnim otocima Drvenik Veliki i Drvenik Mali, te opskrba tih otoka, a ujedno će se rasteretiti i prometna gužva u Trogiru.

Projektom „Izgradnja trajektne luke Trogir - Soline“ omogućit će se redovni trajektni promet na linijama Trogir - Split - Drvenik Mali - Drvenik Veliki s operativnom obalom i površinom koji omogućuju funkcioniranje luke na najvišoj razini. Projektom se trajektni promet premješta na sigurniju lokaciju i time se postiže veća sigurnost prometa plovila i ljudi u akvatoriju grada Trogira.

Nakon Trogira, ministar Siniša Hajdaš Dončić uputio se u Tisno, gdje su ga u sjedištu Općine dočekali načelnik Općine Ivan Klarin, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, župan Šibensko - kninske županije Goran Pauk, te  ravnatelj Županijske lučke uprave Željko Dulibić.

Ugovore o sufinanciranju projekata „Rekonstrukcija i uređenje obalnog pojasa luke Tisno“ i „Izgradnja komunalnog dijela luke otvorene za javni promet Vrnaža“ ministar Hajdaš Dončić potpisao je sa ravnateljem Lučke uprave Šibensko - kninske županije Željkom Dulibićem, te je tom prigodom rekao: „Od 2012. godine Ministarstvo je projekte Lučke uprave Šibensko - kninske županije sufinanciralo s ukupno 5,8 milijuna kuna, a ove godine sufinancira dva projekta Lučke uprave Šibensko - kninske županije, ukupnog iznosa od tri milijuna kuna. Sufinanciranje spomenutih projekata od izuzetnog je značaja za poboljšanje povezanosti otoka s kopnom i unaprjeđenja života u otočnim lokalnim zajednicama, ali i razvoja infrastrukture u županijskim lukama koje su važne lokalnoj i regionalnoj samoupravi.“

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin zahvalio se Ministarstvu, te istaknuo kako je projekt rekonstrukcije i uređenja obalnog pojasa luke Tisno jedan od najvećih i najznačajnijih projekata, te rekao kako je s današnjim potpisivanjem Ugovora ukupno uloženo osam i pol milijuna kuna u obalu Sv. Martina. Naglasio je kako je ovim projektom osigurano i gospodarsko korištenje i otvaranje novih broja vezova na ovom dijelu obale u Tisnom.

Projektom „Rekonstrukcija i uređenje obalnog pojasa luke Tisno“ izgradit će se dodatni novi obalni zid u dužini od 160 metara popločan kamenim obložnicama i poklopnicama, te kamenim nogostupom. Cilje projekta je omogućiti sigurno i adekvatno privezivanje komunalnih i tranzitnih plovila.

Ovom prigodom, prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić koji je vezano za projekt izgradnje komunalnog dijela luke otvorene za javni promet Vrnaža rekao kako je riječ o iznimno zahtjevnom projektu, koji je upravo radi svoje opsežnosti podijeljen na šest faza, no da  unatoč tome projekt ide u realizaciju brže od očekivanja, te je najavio početak prve faze za jesen ove godine.

Projektom „Izgradnja komunalnog dijela luke otvorene za javni promet Vrnaža“ omogućit će riješavanje problema komunalnog veza u Šibeniku budući da trenutno ne postoji luka s adekvatnom mogućnosti sigurnog prihvata većeg broja plovila na komunalnom vezu. Ukupna procijenjena vrijednost radova I. faze iznosi 8.900.000,00 kuna (s PDV-om) od čega Ministarstvo sufinancira  milijun kuna, Lučka uprava dva milijuna kuna, jedinice lokalne samouprave milijun kuna, te Županija milijun kuna. Ukupna vrijednost cijelog projekta uređenja komunalne luke iznosi 30.000.000,00, te je podijeljena u 6 faza.

U Državnom proračunu RH za 2015. i projekcijama za 2016. i 2017. godinu za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture planirano je 23 milijuna kuna.