Porast najma chartera i dolazaka nautičara, posebice iz Rusije

Photo dokmarinaKornati[1].jpg
U prvom polugodištu ove godine zabilježen je porast dolazaka nautičara, kao i porast broja najma brodica, jahti i motornih jahti u odnosu na isto razdoblje lanjske godine.

Charter tvrtke ostvarile su do sada ukupno 32.571 najam, odnosno 482 brodice, jahti i motornih jahti do sada je više iznajmljeno u odnosu na isto razdoblje lani.

U ovom trenutku u informacijskom sustavu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture (sustav e-Nautika) evidentirano je 1815 charter tvrtki od čega su u prvih sedam mjeseci aktivne bile 837 tvrtke, koje su u istom razdoblju barem jednom iznajmil neku od 1623 brodica, 1210 jahti na jedra ili 297 motornih jahti.

U istom razdoblju na Jadran je došlo 19.2102 nautičara što je porast od 2,3 posto u odnosu na prošlu godinu. Značajan porast među nautičarima zabilježen je kod gostiju iz Švedske , Velike Britanije, Sjeverne Irske, SAD-a i Rusije.

Samo nautičara iz Rusije ove je godine došlo 1115 više nego lani (2012. došlo je 5872 ruskih nautičara). Istodobno, bilježi se pad u dolascima nautičara kod državljana Slovenije, Njemačke i Italije.