Ministar Hajdaš Dončić u posjetu tvrtki Cosco Pacific

Photo nsl minSHD NRK-COSCO 10-6_13.jpg
U službenom posjetu Hong Kongu proteklog je tjedna ministar Siniša Hajdaš Dončić posjetio je tvrtku Cosco Pacific gdje je održao sastanak s Xingru Wangom, potpredsjednikom Uprave,  Jinguangom Qiu-om, izvršnim direktorom i Raymondom Wongom, zamjenikom generalnog direktora Odjela strategije i razvoja. Uz ministra, radnom sastanku s predstavnicima Cosca Pacific prisustvovali su Vlado Mezak, ravnatelj Lučke uprave Rijeke i Vojko Kocijan, voditelj Odjela tehničkog razvoja Lučke uprave Rijeka.

Sastanak s predstavnicima Cosco Pacifica nastavak je razgovora o potencijalnom ulaganju te tvrtke u izgradnju Zagrebačke obale u Rijeci. Razgovori o interesu kineskih ulaganja u Hrvatsku započeli su u travnju prošle godine službenim posjetom predstavnika Cosca Republici Hrvatskoj, kada je održan sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture.

U rujnu prošle godine, ministar Hajdaš Dončić, u svojstvu predsjednika Povjerenstva za gospodarsku suradnju s Narodnom Republikom Kinom, sudjelovao je na inauguracijskom sastanku kineskog Tajništva za suradnju sa zemljama srednje i jugoistočne Europe u Pekingu, gdje je predstavio sedam projekata za potencijalna kineska ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj. Jedan od navedenih projekata je i ulaganje u daljnji razvoj riječke luke.

Tijekom sastanka u Hong Kongu predstavljen je projekt razvoja budućeg terminala Zagrebačke obale i potencijal razvoja luke Rijeka u kontekstu skorog pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Kao neke od prednosti luke Rijeka, navedene su cestovna i željeznička veza s europskim prometnim koridorima, zahvaljujući kojima je Rijeka mediteranska luka koja ima najbržu vezu s unutrašnjošću srednje Europe. Predstavnici Cosco Pacifica predstavili su rad svoje tvrtke, kao i terminale kojima upravljaju na području Hong Konga.

Lučka uprava Rijeka planira tijekom posljednjeg tromjesečja ove godine raspisati međunarodni natječaj za izgradnju i koncesioniranje budućeg terminala Zagrebačke obale.