Kontroliranom detonacijom uništena protubrodska mina kod Dugog otoka

Photo nsl PPM-LKZD 5-6_16.jpg
Koordiniranom međuresorskom akcijom organizirano je uništenje veće podmorske mine u akvatoriju Dugog otoka.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jučer, 5. lipnja u 09.20. sati dojavu nadležne Lučke kapetanije Zadar čiji su djelatnici u okviru redovnoga nadzora uočili porotubrodsku minu većih dimenzija dok je plutala nedaleko Rta Ćuška, Dugi Otok, u smjeru sjeveroistoka.

Slijedom zaprimljene dojave djelatnici MRCC Rijeka odmah su obavijestili Pomorsku policiju Zadar, a s obzirom da je mina pronađena u blizini plovnoga puta Središnjica je putem obalnih radio postaja odaslala sigurnosno upozorenje svim sudionicma u pomorskom prometu u sektoru pronalaska mine.

Protubrodska mina se oko 11.20 sati nasukala u plićini uvale otočića Mala Kurba gdje su službenim plovilima prevezeni pripadnici ronilačke jedinice Specijalne policijske postroje „ATJ Lučko“, koji su minu izvukli na obalu te očevidom utvrdili da je riječ o podmorskoj protubrodskoj mini promjera 1,5 metra koja je sadržavala oko 30 kg eksplozivnoga punjenja.

S obzirom na utvrđenu opasnost od detonacije, policijski službenici odlučili su protubrodsku minu uništiti kontroliranom detonacijom, što je obavljeno u 21.00 sati, nakon što je prethodno osigurano okolno područje otočića kao i pristup s mora poziciji detonacije.

Odmah po uništenju protubrodske mine MRCC Rijeka putem obalnih radio postaja uputila je obavijest o prestanku sigurnosnog upozorenja sudionicima u pomorskom prometu na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe.