Motorna jahta nasukala se u kanalu Sv. Ante

Photo nsl PerlaN 8_16.jpg

Veća strana jahta sa tročlanom posadom nasukala se noćas tijekom plovidbe kanalom Sv. Ante, u tijeku pripremne radnje za odsukavanje plovila.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) noćas je obaviještena od djelatnika Lučke kapetanije Šibenik o pokrenutoj spasilačkoj akciji u kanalu Sv. Ante na poziciji rt Koščinovo, na koji se sinoć, 5. kolovoza oko 23.50 sati nasukala motorna jahta naziva „Perla Nero“, 30,36 metara dužine, 195 BT i trenutno neutvrđene snage porivnoga stroja. Jahta plovi pod zastavom Sveti Vincent i Grenadini, a u trenutku nesreće na jahti su boravila tri člana posade (hrvatski, ruski i filipinski državljanin), od kojih nitko nije ozlijeđen.

Djelatnici LK Šibenik na poziciji nasukanja utvrdili su nasukanje motorne jahte pramčanim dijelom na stijene rta Koščina pri čemu je plovilo većim dijelom ostalo iznad razine mora, dok je krmeni dio djelomično potopljen, trenutno bez daljnjega prodora mora u potpalublje i bez onečišćenja mora, no s obzirom na uočena oštećenja kao i kut udara u stijenje, MRCC Rijeka je u koordinaciji sa LK Šibenik angažirala pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Šibenik koji su osigurali nasukano plovilo od naplavljivanja te je stoga oko plovila postavljena plutajuća brana kako bi se spriječilo i umanjilo onečišćenje mora istjecanjem pogonskoga goriva (spremnici kapaciteta 20.000 litara), u slučaju eventualnog potonuća jahte.

Djelatnici Lučke kapetanije Šibenik obavili su potrebne očevidne radnje na plovilu te su uzeli izjave članova posade, dok je zapovjednik jahte alkotestiran te mu je utvrđena razina od 0,24 ml alkohola u krvi, a tijekom danšnjega dana ronioci će obaviti podmorski izvid oštećenja brodskog trupa kako bi se utvrdio najsigurniji način odsukavanja jahte.

Na poziciji nasukanja zbog sigurnosnih razloga u tijeku je pojačani nadzor pomorskoga prometa dok traju pripreme za odsukavanje i tegalj oštećene motorne jahte sa pozicije nasukanja.

Lučka kapetanija Šibenik po potrebi pokrenuti će upravno postupanje prema voditelju, odnosno vlasniku jahte, nakon dovršetka očevida o uzrocima ove pomorske nesreće.