Njemački brodolomac spašen po jakom nevremenu kod otoka Paga

Photo SAR - kalafurija.jpg
U koordiniranu akciju traganja i spašavanja jučer se zbog izrazito jakoga nevremena na moru uključila i posada Jadrolinijinoga trajekta koji su uočili brodolomca na otoku Paga.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka)  jučer, 27. svibnja u 18.44 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Gospić zaprimila je poziv pogibelji od hrvatskoga državljanina koji je dojavio o jednoj osobi u moru i drugoj osobi u brodici koju su olujni udari bure nosili prema otoku Pagu, slijedom čega je Središnjica pokrenula koordiniranu akciju traganja i spašavanja sa nadležnom Lučkom ispostavom Karlobag te postajama Pomorske policije na Rabu i Malome Lošinju.

U međuvremenu je osoba koja se nalazila u moru sigurno doplivala do obale, stoga je spasilačka akcija nastavljena s ciljem pronalaska druge osobe na brodici.

Budući da su u vrijeme pokretanja akcije spašavanja na moru vladali izrazito loši vremenski uvjeti sa olujnim udarima bure, čime je i površinska preglednost bila značajno umanjena, MRCC Rijeka u akciju je uključila Jadrolinijin trajekt naziva 'Supetar', koji se tada nalazio najbliže dojavljenoj poziciji brodolomaca te je ujedno bio i najsigurnije plovilo za potragu po izrazitlo lošim vremenskim uvjetima. Nedugo po uključenju u potragu, u 19.30 sati posada trajekta 'Supetar' uočili su nasukanu brodicu na poziciji Tanki Rt kod uvale Triluke, otok Pag, dok je osoba iz brodice uočena na obali pored nasukanoga plovila, kamo su iz Središnjice kopnom odmah upućeni policijski službenici koji su preuzeli brodolomca te ga neozlijeđenoga prevezli na trajekt u Priznu u 20.30 sati, čime je ova akcija uspješno okončana.

Djelatnici Lučke ispostave Karlobag očevidom će utvrditi oštećenja nasukane brodice kao i uzroke ove pomorske nesreće u kojoj je spašen jedan brodolomac, T.D. (rođen 1972. godine), njemački državljanin, dok je drugi član posade nasukane brodice samostalno i neozlijeđen doplivao do obale otoka Paga.