U senjskom i splitskom akvatoriju tijekom dana trajale potražne akcije za nestalima na moru, brojne prijave oštećenja plovila zbog bure duž obale

Photo SAR - kalafurija.jpg
Tijekom cijeloga dana u senjskom akvatoriju trajala je opsežna koordinirana potraga za nestalim njemačkim državljaninom kojega je na manjoj brodici bura otpuhala prema otoku Pagu gdje je spašen danas kasno popodne, dok u splitskom akvatoriju od rano popodne traje potraga za četvero kajakaša koje je bura otpuhala sa gradske plaže u smjeru Splitskih vrata.

Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture zaprimilo je tijekom današnjega dana Izvještaj Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o dvije koordinirane opsežne potražno - spasilačke akcije na senjskom, odnosno splitskom i zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe, o kojima kronološki prenosimo tijek provednih akcija traganja i spašavanja.

MRCC Rijeka danas, 15. srpnja u 05.15 sati posredstvom Županijskoga dojavnog centra (ŽC) 112 Gospić zaprima dojavu mještanina Nove Cesarice o nestanku njegovog gosta, njemački državljanin (rođenj 1972. godine) koji je ranije jutros isplovio manjom brodicom, tipa gliser te su ga nedugo potom jaki udari bure odnijeli prema otoku Pagu, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Senj te pokrenuta potražna akcija u koordinaciji Pomorskom policijom Senj.

Zbog sumnje u nasukanje MRCC Rijeka u 07.25 u kopnenu potragu na otoku Pagu uključuje pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz Gospića koji su do kasnih popodnevnih sati pretraživali pašku obalu, nasuprot Nove Cesarice, nažalost bez uspjeha. Središnjica u koordinaciji sa Obalnom stražom RH u potragu angažira zrakoplov tipa Pilatus koji u 09.30 sati, nakon relativnoga smirivanja bure, započinje sa preletima područja potrage u dijelu Podvelebitskoga kanala i sjeverne obale otoga Paga.

Zbog jačanja bure u 14.10 sati obustavlja se zrakoplovna potraga te se dalje nastavlja morem i kopnom, no zbog orkanskih udara bure MRCC Rijeka privremeno obustavlja i kopnenu i morsku potražnu akciju te se timovi povlače na sigurno. Danas oko 17.00 sati nastavljena je kopnena potraga te su pripadnici HGSS Gospić u 19.00 dojavili o pronalasku nestaloga njemačkog državljanina, na sreću živoga, na kopnu nedaleko obalnih hridi mjesta Vela Luka, na otoku Pagu. Spašeni Njemac liječnički je pregledan te je upravo u transportu na sigurno, čime je ova potražna akcija uspješno okončana. U današnjem dijelu kopnene potražne akcije na otoku Pagu sudjelovalo je devet pripadnika HGSS-a i devet pripadnika dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Novalje i Barbata.
 
MRCC - SAR / LK SPLIT
Danas, 15. srpnja u 14.25 sati MRCC Rijeka zaprimila je posredstvom ŽC 112 Split dojavu o dva kajaka koja nekontrolirano plutaju nošeni udarima bure sa ukupno četiri člana posade na poziciji oko pola nautičke milje ispred gradske lučuce Zenta u Splitu u smijeru Splitskih vrata, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Split te Lučka ispostava Milna čiji djelatnici se uključuju u koordiniranu potražnu akciju, a nedugo potom, u 15.25 Središnjica je od OS RH zatražila uključenje helikoptera u potragu, no zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta helikopter nije bio u mogućnosti uzletjeti, stoga MRCC Rijeka u kontaktu sa NPCPP Zadar ulažu zahtjev za eventualnim identificiranjem nestalih kajakaša te u koordiniranu potražnu akciju uključuje i službeno plovilo Pomorske policije Split, dok je svim sudionicima u pomorskom prometu na području trajanja potražne akcije putem Obalnih radio postaja upućena obavijest o nestalim kajakašima. Kopnena policijska ophodnja u 16.50 sati javlja u Središnjicu o pronalasku sličnoga napuštenog kajaka na splitskoj gradskoj plaži Bačvice, no s obzirom da nije moguće potvrditi da li odgovara nestalome, potraga se nastavlja duž obalno te morem od lučice Zenta prema Splitskim vratima.

Tijekom današnjega dana MRCC Rijeka zaprimila je brojne dojave o brodicama bez posade, otrgnute s veza zbog jake bure, te nekoliko pokrenutih potražnih akcija manjega intenziteta u nadležnosti lučkih ispostava duž obale.