Zbog jakog nevremena slovenska jahta nasukala se noćas kod Unija

Photo Unije.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je noćas u 2.22 sati posredstvom dojavnoga Centra 112 Rijeka informaciju o nasukanju plovila sa četiri člana posade kod otoka Unije, te je odmah pokrenuta akcija spašavanja u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Rijeka. Djelatnici Kapetanije prema dojavljenoj pozciji isplovili su iz Cresa, no nedugo po isplovljenju zbog iznimno jakoga nevremena na moru bili su prisiljeni odustati i vratiti se u luku.

Budući da se vremenske neprilike nisu smirivale, a brodolomci su se i dalje nalazili na nasukanome plovilu Središnjica je zatražila pomoć Pomorske policije Rijeka čiji su službenici sa jačim plovilom isplovili u akciju spašavanja brodolomaca.

Sa pozicije nasukanja, kamo su pristigli jutros u 5.15 sati, službenici Pomorske policije dojavili su da se nasukala motorna jahta naziva „Tina“ dužine 9.20 metara – tip „Bavaria“, slovenske zastave, dok su četiri člana posade neozlijeđena, svi slovenski državljani. Kako zbog jakoga vjetra i velikih valova policijsko plovilo nije moglo dovoljno prići nasukanome plovilu za siguran prekrcaj brodolomaca, Policija im je naložila napustiti plovilo i kopnom nastaviti do Uvale Marčol, kamo ih je dopratio mještanin Unija, koji im je usput pružio okrepu hranom i pićem.

Nakon ukrcaja na policijsko plovilo četiri slovenska brodolomca u 7.45 sati iskrcani su u Malome Lošinju gdje ih je dočekao Kapetan malološinjske Ispostave, te iz izjava brodolomaca utvrdio da u motornu jahtu prodire more, dok je u spremniku preostalo oko 100 litara pogonskoga goriva, no za sada nije uočeno istjecanje niti onečišćenje mora, stoga je zapovjedniku nasukane jahte naloženo odsukavanje plovila čim to dopuste vremenske prilike, te je upućen dogovoriti odsukavanje sa predstavnicima specijalizirane tvrtke za pomoć na moru „Sea Help“, čime je ova akcija traganja i spašavanja uspješno okončana.