Dva ribara spašena kod Žirja, u Pašmanskom kanalu nasukala se jedrilica

Photo LK ST Pojisan_10.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer je koordinirala akciju traganja za dva brodolomca u splitskom akvatoriju te akciju odsukavanja jedrilice u Pašmanskom kanalu.

Jučer navečer, 12. rujna u 19.55 sati Središnjica je posredstvom Obalne radio postaje Split zaprimila poziv pogibelji od posade jedrilice koja je tijekom plovidbe blizu Drvenika malog ostala bez pogona te su uz zahtjev za tegljenjem obavijestili i o još dvojici brodolomaca u moru u pogibeljnoj situaciji, stoga je MRCC Rijeka pokrenula akciju traganja i spašavanja u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Split, Lučkom ispostavom Trogir, Pomorskom policijom Split, dok je putem obalnih radio postaja upućen poziv svim sudionicima u pomorskom prometu da se uključe u potragu za nestalom dvojicom brodolomaca.

Kako dolaskom na dojavljenu poziciju djelatnici splitske Kapetanije i trogirske Ispostave nisu pronašli brodolomce nastavili su dalje sa potragom, dok je havariranu jedrilicu naziva "Imagine I", dužine 16,90 metara u vlasništvu hrvatske charter tvrtke sa osam neozlijeđenih članova posade, o toga dvoje djece, svi slovenski državljani, odteglilo plovilo tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalne pomoći na moru u luku Vinišće, kamo su pristali oko 23 sata.

Prema prikupljenim podatcima djelatnici splitske Kapetanije utvrdili su slijed događaja prema kojemu su dvojica ribara na navedenoj poziciji pokušali uzeti havariranu jedrilicu u tegalj znatno kraćom brodicom (oko 6 metara), koja je u vlasništvu jednog od brodolomaca S.V. (rođen 1955. godine) i članom posade D.P. (rođen 1967. godine), obojica hrvatski državljani. U jednom trenutku uslijed jakoga nevremena puklo je uže za tegljenje te se brodica sa dvojicom ribara prevrnula, dok se slovenska posada na jedrilici nastavila udaljavati iz zone opasnosti od nasukanja, no istovremeno su iz vidokruga izgubili dvojicu ribara.

Koordinirana potraga za dvojicom brodolomaca na splitskom plovnom području u prvoj etapi trajala je sinoć do ponoći te je nastavljena jutros od 4.00 sat kada je u traganje, na poziv Središnjice, uključen i zrakoplov tipa "Pilatus" Obalne straže RH, koji je obavljao prelete iznad područja potrage.

Potraga za nestalim hrvatskim ribarima ipak je sretno okončana danas u 11.09 sati kada je u Središnjicu dojavljenu da je nestale brodolomce pronašao ribar Antun Roca na poziciji 5,5 nautičkih milja južno od otočića Mažirina, južno od otoka Žirje, gdje su se brodolomci na površini mora održavali pridržavajući se za prevrnutu i polupotopljenu brodicu, te ih je podigao na vlastitu brodicu naziva „Bakul“. Brodolomci su prevezeni u luku u Primošten gdje su ih preventivno pregledali djelatnici Hitne medicinske pomoći koji osim pothlađenosti i iscrpljenosti, srećom, nisu utvrdili teže ozljede dvojici brodolomaca.

Očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće obavljane su danas do kasno popodne na havariranoj jedrilici naziva „Imagine I“ koja je zadržana na vezu u marini Kremik kod Primoštena, gdje su djelatnici splitske Kapetanije i Pomorske policije također uzeli izjave od slovenskih nautičara, protiv kojih nije utvrđena potreba pokretanja prekršajnog postupka u ovoj pomorskoj nesreći.

Sa zadarskog plovnog područja MRCC Rijeka jučer u 17.30 sati zaprimila je dojavu o nasukanju jedrilice uslijed jakoga nevremena u Pašmanskom kanalu, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Zadar, odnosno nadležna Lučka ispostava Bigrad na moru.

Nedugo po zaprimljenoj dojavi nasukanu jedrilicu na poziciji sjeveroistočna strana otoka Babac, u vlasništvu hrvatske charter tvrtke, sa dva neozlijeđena ali potresena člana posade, obojica austrijski državljani, u tegalj je uzeo Karlo Magić, hrvatski državljanin koji je vlastitom brodicom u 18.30 sati pronašao nasukanu jedrilicu.

Nakon odsukavanja jedrilica je samostalnim pogonom uplovila u luku polazišta, Marina Kornati kod Biograda na Moru.

Na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora, a djelatnici biogradske Ispostave sa djelatnicima charter tvrtke obavili su danas, 13. rujna pregled plovila u okviru očevidnih radnji o uzrocima ove pomorske nesreće, te su poduzeli daljnje radnje vezane uz ovaj događaj.