Drugi Jadrolinijin novi trajekt imena "Brač" od danas u redovnoj plovidbi

Photo trajekt_brac_NSL.JPG
„Jadrolinija može očekivati da će zadržati lidersku poziciju na Jadranu i nakon što bude izložena tržišnoj utakmici, a zahvaljujući kvalitetnom strateškom pristupu i svojim pomorcima. Najveći hrvatski putnički brodar sada prevozi oko 85 posto od svih putnika i vozila na Jadranu. S još jednim novim trajektom u svojoj floti ljestvicu kvalitete diže za još jednu stepenicu više“, naglasio je Igor Butorac, pomoćnik ministara pomorstva, prometa i infrastrukture na današnjoj svečanosti u riječkoj luci na gatu Karoline Riječke, gdje se napravila primopredaja drugog od četiri nova trajekta koje pulski Uljanik gradi za naručitelja Jadroliniju ukupne vrijednosti 32 milijuna eura. Kuma trajekta „Brač“ je paraolimpijka Ana Sršen, a novi je brod blagoslovio velečasni Ivica Klanac.

Pimopredaju su napravili predsjednik Uprave Jadrolinije Alan Klanac i Silvan Kranjc, direktor Uljanik Brodogradilišta. Klanac je podsjetio je da su ime broda "Brač", kao i imena ostala tri broda, glasovanjem izabrali sami građani i putnici.

„Velika mi je čast biti kuma Jadrolinijinom brodu „Brač“. Posebno mi je drago što će „Brač“, na početku svoje plovidbe, povezivati dva otoka i time doprinijeti razvoju otoka te omogućiti bolji život otočnom stanovništvu. Ovom prilikom bi se posebno htjela zahvaliti posadama Jadrolinije, koje osim redovnih linija, obavljaju izvanredna putovanja i u svakom trenutku, a posebno onda kada je najpotrebnije, služe otočnom stanovništvu. Brode dajem ti ime „Brač“, želim ti dugu plovidbu i mirno more tebi i posadi“, naglasila je kuma novoizgrađenog trajekta Ana Sršen, poželjevši sreću novom brodu koji će već od danas biti na svojoj prvoj plovidbi na liniji Valbiska - Merag.

Kršetnju i blagoslovu boda sudjelovali su i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenica župana  Primorsko-goranske županije Marina Medarić.

Povezivanjem otoka s kopnom i održavanjem međunarodnih linija, nacionalni putnički brodar Jadrolinija ostvaruje svoju osnovnu zadaću s flotom od ukupno 50 brodova, kapaciteta u jednom ukrcaju 3 404 vozila i 26 242 putnika. Novi  trajekt je RO-RO vrsta putničkih brodova kapaciteta 616 putnika te 145 osobnih vozila, a na brodu se nalazi klimatizirani salon kapaciteta 322 putnika. Brod je opremljen hidrauličnim rampama za ukrcaj i iskrcaj vozila, te će razvijati brzinu do 12,5 čvora uz vrlo nisku potrošnju goriva. Novi trajekti Jadrolinije namijenjeni su prijevozu putnika i vozila na lokalnim trajektnim linijama. U 2013. godini Jadrolinija je prevezla 9 823 683 putnika i 2 451 097 vozila, te će i ove sezone obavljati preko 600 polazaka dnevno, dok se najfrekventnije linije održavaju kontinuirano 24 sata na dan. Pomoćnik ministra Butorac ovom je prilikom rekao kako će uskoro Jadrolinija prevesti i svog desetmilijuntnog putnika.