Izbio požar na turskom tankeru bez tereta

Photo nsl ts Nazo-S 22-6_13.jpg
Danas oko 18 sati na tankeru "Nazo S" turske zastave koji je plovio iz Ravene prema Crnom moru u luku Galati iz još neutvrđenih razloga izbio je požar na nadgrađu broda.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci poziv upomoć zaprimila je oko 18.10 sati, od zapovjednika 91 metarskog tankera koji se nalazi u talijanskoj zoni odgovornosti, oko 3 nautičke milje od linije razgraničenja područja traganja i spašavanja između Hrvatske i Italije.
12 članova posade odmah su prekrcani na brod "Anamaria" koji je plovio u blizini, te nema ozlijeđenih.

Na tankeru za ulja i kemikalije nema tereta, a u požaru je cijeli krmeni dio broda. Prema informacijama od MRCC Roma na poziciju su upućena dva tegljača s protupožarnim topovima i jedan patrolni brod koji će prema procjeni na poziciju stići noćas oko 1 sat.

O slučaju su obaviještene sve lučke kapetanije RH i Obalna straža te pozvani na pripravnost za slučaj potrebe, a u pripravnosti je i remorker "Pluton" Jadranskog pomorskog servisa.

VTS Služba pute radara nadzire kretanje broda u plamenu, a MRCC Rijeka kontinuirano je u kontaktu s MRCC Roma radi ažuriranja podataka MRCC Rijeka prikuplja podatke o stanju na tankeru, tehničkim detaljiima, konstrukciji i količini pogonskog goriva na brodu.

O navedenom se izvještavaju zapovjednik i članovi i Stožera za provedbu plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora za slučaj potrebe pomoći.

Pozicija tankera je oko 40 nautičkih milja od Ancone i oko 55 nautičkih milja zapadno od Dugog otoka.