Poduzeto nekoliko akcija traganja i spašavanja duž obale

Photo nsl 2 LIML gl-sudar 30-6_14.jpg
Tijekom noći Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je jednu medicinsku evakuaciju i nekoliko akcija traganja i spašavanja na moru.

Pomorska policija Lošinj noćas u 1.25 sati obavijestila je Središnjicu da se u uvali Ilovik, na otoku Iloviku, dogodila teška pomorska nesreća sa ozlijeđenima kada je gliser u punoj brzini udario u svjetionik, te je pokrenuta akcija hitne medicinske evakuacije unesrećenih.

Prema podacima Pomorske policije čiji su djelatnici po dojavi doplovili na mjesto nesreće, Središnjica je obaviještena kako se gliser dužine cca 4 metra, pogonjen vanbrodskim motorom snage 50 konjskih snaga, luke upisa Mali Lošinj, sa dva člana posade zabio u plutajući svjetionik na poziciji Uvala Ilovik. U nesreći su ozlijeđena oba člana posade, D.Š. (rođen 1989. godine) voditelj plovila (koje je u vlasništvu treće osobe također hrvatskoga državljanina koji je ozlijeđenima ustupio plovilo na korištenje), i članica posade I.S. (rođena 1987. godine). Budući da je voditelj plovila zadobio po život opasne ozljede Središnjica je organizirala hitan medicinski prijevoz Jadrolinijinim trajektom do Maloga Lošinja, gdje su lakše ozlijeđenoj članici posade sanirane ozljede, dok su teško ozlijeđenoga voditelja glisera djelatnici Hitne medicinske pomoći prevezli dalje u KBC Rijeka, odakle je dojavljeno kako je unesrećeni stabilno i izvan životne opasnosti. Djelatnici nadležne Lučke ispostave Mali Lošinj na poziciji nesreće nisu uočili zagađenje mora, a oštećeni gliser odtegljen je do obale gdje će se izvršiti očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Nedugo nakon prve dojave u 1.55 sati MRCC Rijeka putem dojavne postaje ORP Splitradio spojen je sa posadom motorne jahte naziva „Korina“, u vlasništvu hrvatske charter tvrtke, koja se nasukala ispred luke Hvar sa pet članova posade koji su zatražili pomoć, o čemu je obaviještena nadležna Lučka ispostava Hvar. Razgovorom sa zapovjednikom plovila utvrđeno je kako se na jahti nalazilo pet talijanskih brodolomaca koji nisu bili životno ugroženi, te im je Središnjica predložila pomoć komercijalne tvrtke „Emergency sea“, no vlasnik nasukane jahte, charter tvrtka odbila je pomoć, te su samostalno organizirali prihvat talijanskih brodolomaca i odsukavanje plovila.

Treća dojava u Središnjicu pristigla je noćas u 3.25 sati putem Županijskoga centra 112 Šibenik, kada je sa dežurnim djelatnicima spojen F.B., češki državljanin star oko 60 godina koji se nalazio na južnoj strani otoka Zlarin u vlastitoj jedrilici dužine 10 metara, te je zatražio pomoć u odsukavanju budući su olujni udari južnoga vjetra jedrilicu bacili na obližnje stijene. U akciju spašavanja po dojavi Središnjice uputili su se djelatnici Pomorske policijske Šibenik koji su dolaskom na poziciju utvrdili da je jedrilica čvrsto nasukana, te joj se zbog jakoga nevremena ne može prići, stoga je češki brodolomac upućen pričekati pomoć djelatnika nadležne Lučke kapetanije Šibenik, koji su jutros u 9 sati po smirivanju nevremena odsukali jedrilicu, pri čemu nije uočeno znatnije oštećenje jedrilice, kao niti onečišćenje mora.

Posljednja dojava u Središnjicu pristigla je rano jutros u 3.55 sati putem Županijskog centra 112 Rijeka, kada je uspostavljena radio veza sa jedrilicom naziva „Ivan 1“, sa šest čeških članova posade, koja se nasukala na zapadnoj strani otoka Ilovika. Kako je u razgovoru sa brodolomcima ustanovljeno da nema prodora mora u jedrilicu, kao niti opasnosti po ljudske živote, u komercijalnu akciju odsukavanja uključeno je plovilo tvrtke „SeaHelp“, koji su u 5.30 odsukali jedrilicu i javili da su svi članovi posade neozlijeđeni i zbrinuti.