Pristao prvi cruiser na novom putničkom pristaništu u Batini

Photo nsl zmZA-RCRS BAT 18-3_15.jpg
Riječni cruiser „River Aria“ uplovio je danas na novo uređeno putničko pristanište Batina u Baranji. Novo pristanište u čije je uređenje uloženo ukupno oko 12 milijuna kuna, je investicija u kojoj su sudjelovali Osječko-baranjska županija, Hrvatske vode, te Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture putem Lučke uprave Vukovar u samoj fazi izgradnje s preko 5 milijuna kuna.

U okviru svečanosti uručen je prigodan poklon dobrodošlice kapetanu cruisera „River Aria“, a putnici, njih 120 od kojih je 99 posto državljana SAD-a, koji su putovanje započeli četiri dana ranije u Budimpešti, upriličen je folklorni program uz pjesmu i ples , te prigodni domjenak. Uz to putnicima je osiguran obilazak Grada Osijeka, njegove „Tvrđe“ i lokalnog seoskog domaćinstva.

Prigodom svečanosti otvaranja ravnateljica Lučke uprave Vukovar Božana Matoš izjavila je da je ovo prvi cruiser kojim se otvara novo pristanište i uopće sezona pristajanja. Ove godine je najavljeno oko 45 pristajanja na putničkom pristaništu u Batini i 227 pristajanja u Vukovaru.  Provedenom analizom Lučke uprave Vukovar od 500 kruzera čak 283 pristane na hrvatskom dijelu Dunava.

Zamjenik ministra Zdenko Antešić napomenuo je u svome govoru da je ulaganje Vlade RH u novo pristanište u potpunosti opravdalo svoju svrhu, čime će se otvoriti nove mogućnosti za razvoj i jačanje gospodarstva, ali su isto tako potrebni dodatni sadržaji da bi se privukli turisti.

Uz spomenute na svečanosti su sudjelovati i pomoćnik ministra Igor Butorac, župan Osječko –baranjski Vladimir Šišljagić i načelnik općine Draž Stipan Šašlin.

Tijekom 2014. godine Lučka uprava Vukovar započela je i s nizom promotivnih aktivnosti s ciljem najave otvaranja novog pristaništa u Batini što je rezultiralo najavom pristajanja četrdesetak cruisera u ovom pristaništu tijekom 2015. godine. Tako će se ukupan broj pristajanja putničkih brodova na pristaništima na Dunavu s 243 koliko ih je zabilježeno prošle godine, povećati na gotovo 300 u ovoj godini.

Prošle godine na putnička pristaništa u Vukovaru i Iloku uplovilo je ukupno 243 kruzera.