Djevojčica zbog tegoba hitno prevezena iz Sali u Zadar, talijanski pacijent preminuo tijekom medicinskog transporta do Hvara

Photo LK ST Pojisan_10.jpg
Tijekom današnjega dana Središnjica je koordinirala u dvije akcije hitnoga medicinskog transporta pacijenata sa otoka u zadarskom i splitskom akvatoriju.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) danas, 21. srpnja u 09.15 sati zaprimila je dojavu djelatnika Lučke ispostave Božava koji su organizirali hitan medicinski transport djevojčice, slovenska državljanka (rođena 2009. godine), iz mjesta Sali za Sukošan. Djelatnici božavske Ispostave Hitan transport djevojčice obavili su službenim plovilom iz mjesta Sali u Sukošan, kamo su pristali u 10.50 sati, odakle su djevojčicu u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar. Medicinski transport obavljen je na zahtjev dežurnoga saljskog liječnika koji je utvrdio ozbiljne zdravstvene tegobe kod djeteta koje je trenutno zbrinuto u zadarskoj bolnici.

Slijedeća dojava u MRCC Rijeka zaprimljena je danas u 10.00 sati posredstvom Obalne radio postaje ORP Splitradio od posade strane jedrilice kod otoka Hvara koji su dojavili o članu posade u životnoj opasnosti, slijedom čega je Središnjica pokrenula koordiniranu akciju tragana i spašavanja te hitnoga medicinskog transporta sa Lučkom kapetanijom Split, Lučkom ispostavom Hvar i Pomorskom policijom.

Središnjica je u spašavanje pacijenta prema prvotno dojavljenoj poziciji pacijenta, Rt Pelegrin, uputila službena plovila splitske Kapetanije ali i službeno policijsko plovilo, no budući da je ubrzo nakon zaprimljenoga poziva utvrđeno kako je dojavljena kriva pozicija, službeno plovilo splitske Kapetanije preusmjereno je prema poziciji 1 nautičku milju zapadno od luke Hvar kamo su odmah isplovili i djelatnici hvarske Ispostave, no pacijent je tada već prekrcan na drugo civilno plovilo te je u 11.00 sati iskrcan u Hvaru gdje su ga preuzeli djelatnici hvarske Hitne medicinske pomoći, no nakon neuspješnih pokušaja reanimaicije ustanovili su da je R.F. (rođen 1943. godine), talijanski državljanin, nažalost preminuo.

Prema prikupljenim podatcima preminulome talijanskom državljaninu najvjerojatnije je pozlilo tijekom plovidbe nedaleko hvarske luke vlastitom jedrilicom naziva „Strafantone“ u društvu supruge, te im je u pomoć priskočila posada strane jedrilice, naziva „Summer Wind“ sa koje je i upućen poziv u pomoć prema MRCC Rijeka. U međuvremenu se posadi u pružanju pomoći talijanskom pacijentu pridružio i liječnik sa stranoga putničkog broda naziva „Silver Wind“ te su pacijenta evakuirali sa vlastite na jedrilicu pružatelja pomoći te otplovili za hvarsku luku, o čemu su putem ORP Splitradio obavijestili Središnjicu.

Djelatnici Lučke ispostave Hvar jedrilicu preminuloga Talijana odteglili su i privezali u hvarsku luku, a podatke o događaju djelatnici MRCC Rijeka prenijeli su talijanskim kolegama u MRCC Roma, vezano uz daljnja postupanja.