Zamjenik ministra Zdenko Antešić uručio 72 nove stipendije učenicima i studentima u pomorskim zvanjima

Photo nsl zmjZA-STIP RI 5-12_14.jpg
Zamjenik ministra Zdenko Antešić danas je na svečanosti potpisivanja ugovora za dodjelu stipendija, koja je održana u Pomorskoj školi Bakar uručio 72 stipendije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture učenicima Pomorske škole Bakar, srednje škole Ambroz Haračić sa  Malog Lošinja, te studentima Pomorskog fakulteta u Rijeci.

U uvodnom dijelu svečanosti prisutnima se obratio zamjenik ministra Zdenko Antešić, koji je tom prigodom rekao: „Zadovoljstvo mi je što vas osobno mogu pozdraviti kao zamjenik ministra pomorstva, prometa  i infrastrukture i sa vama zajednički podijeliti današnju radost povodom potpisivanja ugovora za dodjelu stipendija, a isto tako ovom prilikom  upućujem čestitku ravnatelju škole, svim profesorima, zaposlenicima kao i učenicima ove najstarije strukovne škole u Republici Hrvatskoj, Pomorske škole Bakar povodom obilježavanja Dana škole.“

Također, istaknuo je kako dodjela stipendija ima za svrhu stimuliranje upisa učenika i studenata u srednje pomorske škole i pomorske fakultete, čime se pruža kvaliteta školovanja odnosno studiranja, a samim time i bolji stručni kadar na brodovima hrvatske trgovačke mornarice kao jamstvo za sigurnost plovidbe, zaštitu ljudskih života i zaštitu morskog okoliša, te dodao: „Vlada Republike Hrvatske od 2006. godine provodi Program stipendiranja učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta. U razdoblju od 2006. do 2013. godine za ukupni broj završenih učenika pomorskih škola (648)  i studenata pomorskih fakulteta (220) iz nadležnosti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture isplaćeno je ukupno 32,2 mln kn proračunskih sredstava za ove namjene.“

Nakon pozdravnih riječi, koje je uputio okupljenima, ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš je naglasio: „Ponosan sam što danas stojim pred vama kao ravnatelj najstarije strukovne škole u Republici Hrvatskoj, Pomorske škole Bakar, koja danas obilježava 165 godina postojanja, a utemeljena je daleke 1849. godine, te do danas kontinuirano i neprekidno djeluje obučavajući mlade ljude za pomorska zvanja u području srednjoškolskog obrazovanja pomoraca. U ovoj školi obrazovala su se mnoga danas poznata imena iz svijeta kulture, sporta i znanosti.

“Na svečanosti je povodom 165 godišnjice škole predstavljena Monografija «Školski brodovi Pomorske škole Bakar» na engleskom jeziku, gdje osim opisa i povijesti brodova te mnoštva fotografija, također se nalaze i detaljni nacrti triju školskih brodova, kao i podaci o mnogobrojnim ferijalnim i znanstvenim putovanjima učinjenim školskim brodovima.

Tkođer, prigodom svečanosti prezentiran je i novoinstalirani brodostrojarski simulator usklađen sa STCW 2010 konvencijom (Manila Amandmani), a sufinanciran od osnivača škole Primorsko-goranske županije.

Ove školske i akademske godine Ministarstvo dodjeljuje ukupno 150 stipendija, sto za učenike i 50 za studente. Sa stipendijama Ministarstva trenutno se školuje ukupno 247 učenika i studenata u pomorskim zvanjima.

Ministarstvo izdvaja godišnje 10 milijuna kuna za sustav obrazovanja budućih pomoraca, a od toga godišnje 2,5 milijuna kuna za školski brod „Kraljica mora“, koji  se koristi u svrhu izobrazbe učenika i studenata pomorskih zvanja.

Ravnatelj Gordan Papeš u ime Pomorske škole Bakar prigodom svečanosti, dodijelio je i tri zahvalnice, i to Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranskoj županiji, te Gradu Bakru.

Svečanosti dodjele stipendija i obilježavanja 165. godišnjice postojanja nazočili su predstavnici Ministarstva, Primorsko-goranske županije, Grada Bakra, pomorskih škola i Fakulteta.