Plava vrpca Vjesnika zapovjedniku splitske kapetanije

Photo nsl w Vj-PV 14-12_12.jpg
Na prigodnoj svečanosti u Rijeci danas je na 46.  Plavoj  vrpci Vjesnika priznanje uručeno zapovjedniku broda splitske Lučke kapetanije "Pojišan" Đuri Gašpariću, te posadama tankera "Dugi otok" Tankerske plovidbe iz Zadra i "New York Star" njemačkog brodara New York Schiffahrts.

Posebno priznanje dodijeljeno je posadi hrvatskog riječnog broda "Davor" sa zapovjednikom Brankom Blažekovićem.

Zapovjednik Gašparić spasio je život češkoj nautičarki Jani Chmelarove u svibnju kod Drvenika Velog, nakon što je s čarter jedrilice "Cepheus" zatraženo hitno spašavanje turistkinje koja je u trećem mjesecu trudnoće krvarila uz jake bolove. Gašparić i strojar na "Pojišanu" Srećko Klarić isplovili su prema Drveniku,  te 24-godišnju Janu prevezli do Splita gdje joj je pružena liječnička pomoć. Zapovjednik Gašparić kazao je kako ne bi mogao spavati da nije priskočio u pomoć te se zahvalio splitskoj Lučkoj kapetaniji koja mu je omogućila da isplovi.

Pomoćnik ministra za pomorstvo kap. Nikola Mendrila uz čestitke svim ovogodišnjim laureatima u ime Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture kazao je kako je upravo imperativ Ministarstva što bolja sigurnost na moru, a aktivnosti spašavanja ljudskih života posebno do izražaja dolaze tijekom turističke sezone, kada na Jadranu boravi zavidan broj domaćih i stranih nautičara. Iskoristio je prigodu zahvaliti svima koji u akcijama spašavanja života na moru nesebično pomažu i priskaču u hitnim situacijama.

Posadama tankera - "Dugi otok", pod zapovjedništvom Olivera Vitlova, i "New York Star" pod zapovjedništvom hrvatskog kapetana Antonia Eterovića, dodijeljeno je priznanje u momčadskoj konkurenciji - za spašavanje 122 somalijske izbjeglice s tonuće gumene brodice kod Libije. Posada "Dugog otoka" spasila je 92 brodolomca , a posada "New York Stara" 33 brodolomca. Kapetanima Vitlovu i Eteroviću priznanje za isti podvig spašavanja uručio je i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić povodom obilježavanja Dana pomoraca 7. prosinca u Zagrebu. U ime posade "Dugog otoka" priznanje je primio drugi časnik palube Ante Perač, a u ime posade "New York Stara" kapetan Eterović.