Uručene stipendije učenicima u Bakru i riječkim studentima

Photo nsl w Bak STIP UC-STUD 14-12_12.jpg
Pomoćnik ministra za pomorstvo kap. Nikola Mendrila podijelio je danas 26 ugovora o stipendiranju učenicima Pomorske škole Bakar i 6 ugovora studentima Pomorskog fakulteta u Rijeci.

Tom prigodom na svečanoj dodjeli stipendija učenicima koji su pravo stipendiranja ostvarili na Natječaju za školsku i akademsku 2012./13. godinu kap. Mendrila naglasio je kako su dosadašnji kriteriji kojima se Ministarstvo vodilo pri dodjeli poticaja bili ponajprije kriteriji kvalitete, kojega ćemo, dodao je, uz socijalni kriterij zadržati i u buduće.

Riječkim studentima pomorcima, pomoćnik ministra naglasio je kako je namjera Ministarstva kroz sustav poreznih olakšica tzv. tonnage tax za hrvatske brodare i posrednike, brodare dodatno motivirati za ukrcaj vježbenika palube i vježbenika stroja na brodove, te na taj način pospješiti njihov ulazak u svijet rada.

Na svečanosti u Bakru uz zamjenicu župana Jasna Blažević, bili su gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić i ravnatelj škole Gordan Papeš, a na Sveučilištu u Rijeci zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić i dekan Pomorskog fakulteta Serđo Kos.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture stipendira redovite studente preddiplomskog sveučilišnog studija nautičkog i brodostrojarskog i učenike nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera od 2006. godine u cilju poticanja upisa na pomorske škole i fakultete.

Stipendije trenutno prima oko 400 učenika i studenata pomoraca, a ove godine  pravo stipendiranja ostvarilo je 66 učenika i 35 studenata.

Učenička stipendija iznosi  800 kuna, a studentska 1.200 kuna.