Američka jahta nasukala se u Ždrijacu kod Nina

Photo nsl nsk-NIN LKZD 21-8_15.jpg

Lučka kapetanija Zadar izvjestila je Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) te Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture o poduzetoj akciji slijedom pomorske nesreće nasukanja plovila u Ninskome zaljevu.

Djelatnici zadarske Kapetanije očevidom na poziciji nasukanja, plaža Ždrijac, kod ulaza u luku Nin, utvrdili su da se jučer, 20. kolovoza oko 19.30 sati dogodilo nasukanje motorne jahte naziva „Ana“, zastave SAD-a, dužine 13,8 metara, sa 649 kW snage pogonskih strojeva i pet članova posade. Nasukanje se dogodilo isključivo nepažnjom voditelja te ujedno vlasnika plovila, A.LJ. (rođen 1958. godine), srbijanski državljanin.

Prilikom nasukanja dvoje članova posade pretrpjelo je lakše tjelesne ozljede, stoga su djelatnici Kapetanije u intervenciju pozvali djelatnika Hitne medicinske pomoći koji su ozlijeđene preuzeli u daljnje medicinsko postupanje.

Na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Voditelju američke motorne jahte izrečena je kazna u iznosu od 3.100,00 kuna zbog nepoštivanja ograničenja brzine plovidbe u skladu sa pomorskim propisima, a budući da je prekršitelj kaznu platio odmah po izricanju, ista je umanjena za iznos od 33%.

Djelatnici Lučke kapetanije Zadar po okončanju očevida vlasniku nasukanoga plovila izdali su nalog za komercijalno odsukavanje i tegalj plovila sa pozicije nesreće.