U 324 spasilačke akcije tijekom 2015. spašeno 611 osoba i 197 plovila na moru

Photo nsl LK-grb.JPG
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u protekloj 2015. godini koordinirala je u 324 akcije na moru u kojima je ukupno spašeno 611 osoba te 197 plovila, dok su 33 osobe nažalost, smrtno stradalo.

Tijekom 2015. godine spašeno je 163 osoba manje nego u 2014. godini, te je i broj smrtno stradalih nešto manji nego li prethodne godine, dok je godina zaključena bez nestalih osoba na moru.

Protekle godine dogodilo se 11 sudara plovila, 43 nasukanja, potonulo je 11 plovila, a zbog požara na plovilima poduzeto je 9 akcija spašavanja plovila i posada.

Slično kao i tijekom 2014. godine, najveći broj intervencija na moru, ukupno 48, poduzet je zbog kvarova pogonskih strojeva na plovilima, upravljačkim sustavima, a manji broj intervencija poduzet je zbog nestanka pogonskoga goriva na plovilma.

Iako je tijekom 2015. godine ukupno poduzeto manje spasilačkih akcija na moru, u nesrećama i nezgodama ozlijeđena je 41 osoba što je znatno više u odnosu na prethodnu 2014. godinu.

Ukupno je organizirano i poduzeto 57 hitnih medicinskih prijevoza pacijenata, intervencijom / transportom medicinskog osoblja do / na pozicije nesreće ili medicinskim savjetima.

Roniocima je pomoć pružana ukupno 17 puta (10 na boce, 7 na dah), 13 akcija je poduzeto zbog nezgoda daskaša, znatno manje nego prethodne 2014. godine, te je spašeno ukupno 15 kupača.

Pregledom statističkih podataka za 2015. godinu, unatoč ukupno manjem broju poduzetih i koordiniranih spasilačkih akcija, nažalost i dalje statistika stradavanja na moru ukazuje kako se najveći broj nesreća na moru događa upravo zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, tehničke neispravnosti te slabe opremljenosti brodica, stoga se svim sudionicima u pomorskom prometu opetovano savjetuje slušati vremenske prognoze, usklađivati plovidbe morem sa razinama stečenih nautičkih osposobljenosti i znanja, a što svakako onda može značajno pripomoći i u slučajevima pogibelji za posade i plovila kada se nađu pod udarom nepovoljnih vremenskih prilika na moru.

I dalje je zabilježen visoki broj upućivanja lažnih uzbuna (false alert) koji se tijekom 2015. godine dogodio 31 puta zbog čega Ministarstvo prema nautičarima opetovano preporuča povremenu obnovu stečenih znanja upravljanja brodicama i jahtama te obavezno pridržavanje pravila i propisa u području sigurnosti plovidbe morem.

Detaljne kronološke statistike traganja i spašavanja na moru možete pregledati na web stranici Ministarstva u rubrici Traganje i spašavanje.


PRILOG
 
DIFERENCIJALNI USPOREDNI STATISTIČKI PRIKAZ PODUZETIH SAR AKCIJA PREMA MJESECIMA ZA 2014. I 2015. GODINU (.pdf)