Dvoje ozlijeđenih u sudaru JET - SKIa kod Tribunja / Sudar ribarice i jedrilice kod Pašmana

Photo SAR_14.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o dvije pomorske nesreće koje su se dogodile u šibenskom i zadarskom akvatoriju, jučer popodne.

Službenici MRCC Rijeka jučer, 7. kolovoza u 12.45 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Šibenik, zaprimili su dojavu o težoj pomorskoj nesreći sa dvije ozlijeđene osobe nedaleko Tribunja, o čemu su obavijestili Lučku kapetaniju Šibenik i Hitnu medicinsku pomoć Šibenik čiji djelatnici su ukrcani na brodicu šibenske Kapetanije i prevezeni do pozicije nesreće, 500 metara od glavnog lukobrana u Tribunju, kamo su pristigli u 13.25 sati.

Dvojicu ozlijeđenih, A.P. (rođen 1996. godine) sa slomljenom zdjeličnom kosti i L.T. (rođen 1999. godine) sa lomom noge, obojica njemački državljani, djelatnici HMP Šibenik pripremili su za transport u šibensku Opću bolnicu, kamo su zaprimljeni izvan životne opasnosti u daljnje medicinsko postupanje.

Očevidom na poziciji nesreće službenici Lučke kapetanije Šibenik utvrdili su da se sudar dva jet – ski plovila dogodio oko 12.40 sati. Provjerom pripadajuće dokumentacije utvrđeno je da su oba plovila hrvatske zastave, jedno je u vlasništvu privatne osobe iz Krapine, dok je drugo plovilo u vlasništvu pravne osobe iz Zaboka. Daljnjim očevidnim radnjama Lučka kapetanija Šibenik utvrdit će uzrok ove pomorske nesreće, kao i odgovornosti uključenih sudionika. Oštećena plovila ukolonjena su, a na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora.

U zadarskom akvatoriju jučer ranije popodne dogodila se pomorska nesreća kod otoka Pašmana, gdje su se sudarile ribarica i jedrilica.

Službenici MRCC Rijeka jučer, 7. kolovoza u 14.30 sati zaprimili su dojavu članova posade ribarice „Trapa“, hrvatske zastave o sudaru sa jedrilicom „Voyage II“ dužine 11,9 metara, austrijske zastave sa šest članova posade (svi austrijski državljani). Sudar plovila dogodio se kod otočića Gnalić, jugozapadno od otoka Pašmana, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Zadar.

Budući da u sudaru plovila srećom nije bilo ozlijeđenih, službenici zadarske Kapetanije organizirali su sve potrebne aktivnosti vezano uz evakuaciju i tegalj. Naime, austrijska jedrilica je u sudaru sa ribaricom zadobila oštećenje trupa u razini mora te je postojala opasnost od potapanja, stoga su službenici LK Zadar dogovorili sa zapovjednikom ribarice „Trapa“ tegalj oštećene jedrilice „Voyage II“ za luku Biograd na moru, dok je sa zapovjednikom druge ribarice u vlasništvu tvrtke „Jadran tuna“, a koja je u tom vremenu plovila nedaleko pozicije nesreće, dogovorena evakuacija šesteročlane posade oštećene jedrilice i njihov prijevoz također u Biograd n/m. Tegalj i prijevoz posade okončan je u 17.00 sati pristankom u biogradsku marinu. Nakon dovršetka očevida nad plovilima, jedrilica „Voyage II“ predana je u servis djelatnicima marine „Kornati – Biograd“, a ribarica „Trapa“ otpuštena je u daljnju samostalnu plovidbu.

Daljnjim očevidnom radnjama Lučka kapetanija Zadar utvrdit će uzroke ove pomorske nesreće, kao i odgovornosti sudionika.