Na Ižu se nasukao slovenski gliser, pokrenuta potraga na moru za potpaljivačima požara na Hvaru

Photo sPAŠAVANJE.png
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Ri) jutros u 9.50 sati zaprimila dojavu o nasukanju glisera naziva „Timini“ dužine 6,95 metara, slovenske zastave sa tri člana posade na poziciji uvala Soline, otok Iž, te je preko Lučke kapetanije Zadar koordinirana akcija spašavanja.

Dojavu o nasukanju uputio je vlasnik glisera koji se na plovilu nalazio sa još dva člana posade, također slovenski državljani.

Budući da osobe na nasukanome plovilu nisu bile u nikakvoj opasnosti, a vremenski uvjeti su povoljni organizirano je komercijalno spašavanje plovila preko „Sea Helpa“, koji su po dolasku na poziciju javili da je gliser nasukan krmom u prilično nezgodan položaj stoga će odsukavanje iziskivati vremena i truda kako bi se prevenirala teža oštećenja glisera, te su nakon zbrinjavanja posade glisera poduzete potrebne pripreme za podizanje i zbrinjavanje plovila.

Policijska uprava Splitsko – dalmatinske županije u 10.40 sati dojavila je o požaru u uvali Zastrašišće na južnoj obali otoka Hvara, a kako postoje osnovane sumnje da je požar uzrokovan od strane nekoliko osoba koje su nedugo po izbijanju požara gumenjakom oko 5 metara dužine otplovile prema Korčuli, pokrenuta je akcija potrage.

U asistenciju potrage za potencijalnim počiniteljima koju provodi nadležna PU, uključene su lučke kapetanije Split i Dubrovnik, te lučke ispostave Korčula i Vela Luka.