U Rijeci dodijeljene stipendije učenicima i studentima pomorskih zvanja

Photo NSL DT DS 05-12_17.jpg
Danas je na riječkom Pomorskom fakultetu u sklopu trodnevnog događanja „Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe“ održano svečano potpisivanje ugovora za dodjelu stipendija učenicima i studentima pomorskih zvanja u školskoj i akademskoj godini 2017. / 2018. 

Svečanosti u Rijeci nazočili su državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac i dekan riječkog pomorskog fakulteta, Alen Jugović.

Zahvaljujući potpisanim Ugovorima stipendije će primati učenici srednjih pomorskih škola iz Bakra i Malog Lošinja te studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci, njih ukupno 31, od čega 16 studenata i 15 učenika.

„Biti pomorac nije samo profesija, već način života. Želimo motivirati sve vas učenike i studente da izaberete „kruh sa sedam kora“. Budite dio izvrsnosti hrvatskog pomorstva, na ponos sebi i svojim roditeljima. Osim što financijski podupire učenike i studente putem stipendija, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, intenzivno radi i na ukrcaju vježbenika, a sve kako bi putem povezivanja ta dva međusobno ovisna programa, omogućilo puni ulazak u svijet rada za sve buduće pomorce“, istaknula je državna tajnica Markovčić Kostelac.

„Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što danas pred sobom imam učenike i studente koji su se zahvaljujući svojem marljivom radu uspješno prijavili na ovaj program stipendiranja“, rekao je Alen Jugović, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci.

Podsjetimo, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture projekt stipendiranja provodi već jedanaestu godinu za redom sa ciljem stimuliranja upisa učenika i studenata na pomorske škole i fakultete.

Za tu je svrhu samo tijekom ove godine Ministarstvo osiguralo 4.000.000 kuna, tako da trenutno stipendije prima ukupno 225 učenika i studenata. Iznos stipendije učenicima mjesečno iznosi 800 kuna, a studentima 1200 kuna.

Dobivanje stipendije uvjetovano je redovitim upisom u nastavni program bez ponavljanja godine s minimalnim prosjekom ocjena od 3,5 te dobrim i vrlo dobrim vladanjem kod učenika, odnosno upisom u višu godinu studiranja s ostvarenih najmanje 50 ECTS bodova i prosjekom ocjena na studiju od najmanje 3,5 u prethodnoj akademskoj godini za studente.