Ministarstvo sufinancira izgradnju ribarske luke u Komiži

Photo nsla min SHDoncic VIS 25-9_12.jpg
Ministar Siniša Hajdaš Dončić, zamjenik župana Luka Brčić, privremeni ravnatelj Lučke uprave Split Joško Berket Bakota i gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević potpisali su danas u Komiži Sporazum o financiranju prve faze izgradnje ribarske luke vrijedan 41 milijun kuna.

Ministarstvo je za prvu fazu projekta izdvojilo 24, županija 2,6 a Lučka uprava 14,9 milijuna kuna. Za izgradnju nove ribarske luke u Komiži planirano je ukupno 160 milijuna kuna kroz pet faza izgradnje, dok se u prvoj fazi planira izgraditi korijen glavnog lukobrana.

Izgradnjom ribarske luke 60 komiških ribara i ribarska zadruga dobit će luku sa 166 ribarskih vezova i svu potrebnu dodatnu infrastrukturu.

Ministar Hajdaš Dončić izrazio je zadovoljstvo što je inicijativa projekta koja je započela još prije nekoliko godina došla do konačnog početka realizacije. Vjerujem da će ribarska luka zasigurno biti od koristi svima koji žive od mora, dodavši kako se velika važnost pridaje upravo ulaganjima u naše otoke.

Tom prigodom ministar Hajdaš Dončić najavio je kako su Hrvatske ceste osigurale 9 milijuna kuna za županjsku cestu Vis Komiža, što se planira završiti do kraja godine.

Ravnatelj LU Split Berket Bakota kazao je kako će Lučka uprava u idućih desetak dana raspisati natječaj za izvođača radova kako bi se s gradnjom luke na lokaciji stare ribarske tvornice „Neptun“ krenulo početkom iduće godine.

Predstavnik Lučke uprave Bakota i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta potpisali su Sporazum o zajedničkoj nabavi za gradnju 196 metara pristupne ceste do ribarske luke. Hrvatske ceste za izgradnju dijela pristupne državne ceste D117 financirat će s  5 milijuna kuna.

Gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević uz velike zahvale na potpori i pomoći istaknula je kako će Grad Komiža, obzirom na osigurana sredstva u ribarskom fondu EU od 1. srpnja 2013. godine aplicirati upravo s ovim projektom.