Ciparski brod oštećen pri ukrcaju tereta u luci Antenal, nema ozlijeđenih

Photo GUANG_RONG.jpg
Prilikom ukrcaja tereta jučer predvečer u luci antenal došlo je do oštećenja ciparskoga broda i prodora mora u strojarnicu. Tijekom noći teret je iskrcan i priprema se tegljenje broda u brodogradilište.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer u 18.30 sati zaprimila je dojavu o oštećenju motornoga broda naziva „Guang Rong“ ciparske zastave, na poziciji luka Antenal, Novigrad (istarski). Budući da nitko od članova posade nije ozlijeđen, iz Središnjice je preko Lučke uprave Umag koordinirana akcija osiguranja morskoga okoliša od posljedica mogućega onečišćenja.

Djelatnici Kapetanije dolaskom na poziciju nezgode utvrdili su kako je na m/b „Guang Rong“ tijekom postupka ukrcaja tereta brod oštećen na lijevom dijelu podmorske brodske oplate, zbog čega je došlo do prodora mora u brodsku strojarnicu, te se odmah započelo sa istovarom tereta kako bi se rasterećenjem umanjilo prodor mora u brod.

Pregledom oko broda, nije primjećeno nikakvo onečišćenje mora te su djelatnici Kapetanije postavili 200 metara plutajuće brane kako bi prevenirali eventualno onečišćenje mora, a posadi broda na raspolaganje su dali jednu gumenu brodicu za potrebe eventualne evakuacije.

Potpuni iskrcaj tereta okončan je jutros u 3 sata i u tijeku su radovi na privremenoj sanaciji oštećenja broda kako bi se isti pripremilo za tegalj do brodogradilišta u mali Lošinj.

Istraga o uzrocima ove nezgode je u tijeku.